A A A K K K
для людей із порушенням зору
Варвинська селищна рада
Чернігівської області

П’ять земельних питань та відповіді на них

Дата: 26.03.2019 16:36
Кількість переглядів: 1797

   21 березня 2019 року відбулось чергове засідання сесії Варвинської селищної ради, на якому серед інших,   розглядалось близько 30 земельних питань.

   Із депутатської зали линуло багато питань, на які відповіді хоч і надавались, але не всі їх почули: хтось не зрозумів,  а дехто  взагалі не слухав.

    А тому хочемо ще раз надати відповідь на основні питання, які  линули із сесійної зали, так і  надходять  до нас від місцевих жителів. Наприклад:

  • Чи є землі сільськогосподарського призначення на території Варвинської ОТГ ?

Так, є.  05.06.2018 року держава, в особі Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області, передала в комунальну власність Варвинської об’єднаної територіальної громади 128 земельних ділянок, загальною площею -1179,6 га.  Із них:

-близько 600 га складають землі, які перебувають в оренді сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств;

- близько 300 га - землі передані ще в 90-х роках громадянам під городи;

- решта (близько 280   га) складають землі, не передані у власність чи користування, це -кормові угіддя, колишні колгоспні сади, шовковиці та рілля,   в загальній більшості порозші деревно-чагарниковою рослинністю.

- Де можна отримати інформацію про землі комунальної власності, які залишились у віданні громади?

Дану інформацію можна отримати у відділі земельних відносин Варвинської селищної ради.

 Для цього необхідно:

- звернутись до нас і переписати чи сфотографувати кадастрові номери земельних ділянок;

- за допомогою публічної кадастрової карти визначитись із місцерозташуванням земельних ділянок;

-  оглянути на місцевості ділянку, яка Вас зацікавила;

-  написати  заяву до Варвинської селищної ради про передачу земельної ділянки у власність.

 - Чому мені відмовили у наданні у власність земельної ділянки в розмірі 2,0 га, а інші громадяни цю землю отримали?

   Порядок надання земельних ділянок у власність регламентує стаття 118 Земельного кодексу України, де зазначено, що громадянин, який хоче отримати у власність земельну ділянку, зокрема, для ведення особистого селянського господарства, звертається із відповідною заявою до розпорядника земель. До заяви додається схема розташування земельної ділянки та погодження землекористувача, якщо дана земля перебуває в оренді.

   Все ніби просто, то чому ж так багато відмов стосовно написаних заявах?

  90% громадян, які звертаються до Варвинської селищної ради із заявою на 2,0 га, мають на меті отримати її власність для  передачі  в оренду.

  Як уже зазначалось, на території Варвинської ОТГ в оренді сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств перебуває близько 600 га земель. Громадяни пишуть заяви на цю землю, але оскільки сільгосптоваровиробник відповідного погодження не надає, задовільнити заяви  громадян селищна рада  немає підстав.

    П’ять земельних ділянок нами виставлені на земельні торги та дві зарезервовано за учасниками бойових дій. Мова йде про городи, які не використовуються в районах «Аеродромний», «Руда», «Мостище», «Березняк», «Підгора», «Холодниця», «Воскресенське». На дані земельні ділянки також надходить багато заяв на 2,0 га, але ми надаємо дозволи лише на приватизацію тих городів, які за громадянами обліковуються.

    Також причинами відмови є те, що деякі громадяни вже використали своє право на 2,0 га, приватизувавши город, а частина людей направляє заяви, забувши додати до них   схему розташування земельної ділянки.

- Чому Ви роздаєте землю, якщо ще не всі учасники бойових дій отримали 2 га ?

   Ні  наша Конституція, ні Земельний кодекс України, ні ЗУ « Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» не надає даткові переваги для учасників бойових дій на отримання у власність земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства.

      Учасники бойових дій згідно чинного законодавства   мають переважне право на отримання у власність земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва та городництва.

      Дана перевага для громадян цієї категорії встановлена виключно рішенням депутатів нашої селищної ради, на підставі чого в минулому році близько 15 наших земляків отримали у власність земельні ділянки в розмірі 2,0 га для ведення особистого селянського господарства. Їм резервувались найкращі землі із тих що нам були передані.

     На розгляд наступної сесії буде винесене питання про  резервування додаткових  земельних ділянок сільськогосподарського призначення для учасників бойових дій, що проживають на території Варвинської ОТГ.

- У 90-х роках мені передали в користування город, він неприватизований і я його не обробляю, але, якщо Ви в мене цю землю заберете, я буду звертатись до суду?

   Питання використання городів нами порушується з червня 2018 року, про необхідність їх приватизувти або відмовитись від них ми неодноразово писали на сторінках газети, були неодноразові виступи по радіо та на сесіях селищної ради. Частина громадян прислухалась до цього і скористалась своїм правом на приватизацію, а понад 50 громадян написали заяви про відмову. Проте багато громадян ще не вирішили, що робити з цією землею: дехто вважає що заплатити за приватизацію землі 2,5-3,0 тис. грн.- це дорого. Інші вважають, що саме їм колись ця земля надавалась, і навіть якщо вони й не використовують, а може й податок не платять все рівно земля  їхня і забрати її ніхто не має права.

  Нагадую ще раз про наступне.

    З прийняттям нового Земельного кодексу України, який вступив у дію з 01.01.2002 року, рішення прийняті в 90 роках, втратили свою юридичну силу і громадяни, які користуються даними земельними ділянками повинні  або приватизувати її  або оформити договір оренди землі.

  Як я вже зазначав  05.06.2018 року держава  передала  Варвинській об’єднаній територіальної громади всі неприватизовані земельні ділянки сільськогосподарського призначення в комунальну власність. Дане право зареєстровано в  державному реєстрі речових прав на нерухоме майно і відповідно навіть через суд громадянин не зможе довести своє право на земельну ділянку якщо вона неприватизована.

     Фото без опису

    Начальник відділу земельних відносин

     Варвинської селищної ради                                                              Є.О. Ігнатенко

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь