A A A K K K
для людей із порушенням зору
Варвинська селищна рада
Чернігівської області

День пам'яті та примирення у громаді

Дата: 10.05.2019 11:31
Кількість переглядів: 503

День Перемоги у Другій світовій у Варві відзначено мітингом у парку Слави. Цій традиційній акції пам`яті полеглих у роки війни і пошани до живих нинішня травнева негода не завадила, дощик припустив вже опісля, тож тут було велелюдно: представники районної і селищної влади, активісти ветеранської організації, учні і педагоги навчальних закладів, варвинці, котрі шанують пам`ять рідних і оносельців.


Прикро, але більше не мають змоги стати у святкові дні поряд із земляками біля пам`ятних обелісків колишні визволителі рідної землі і Європи - їх у районі залишилося шестеро, їм за 90, дошкуляють недуги, проте знову і знову збираються разом їх нащадки - діти, онуки, правнуки, котрим фронтовики вибороли свого часу мирне життя.
У слові до громади Варвинський селищний голова Валентина Саверська-Лихошва нагадала скорботну статистику війни: з Варвинщини на фронт вирушили понад 1,1 тис. воїнів, більше 450 - загинули. Більше 900 варвинців за героїзм, а це - надлюдські зусилля, піт і кров, нагороджено державними відзнаками. Болючими сторінками місцевої історії стали роки окупації, Озерянська трагедія, антифашистське повстання у Варві. Повоєнні покоління тяжко працювали, аби зарубцювалися рани тієї війни...
На мітингу вшановано й гідних нащадків ветеранів - захисників сучасних, котрим у наші дні доводиться боронити східний рубіж України. Біля пам`ятного знака воїнам АТО встановлено іменні дошки загиблим у зоні бойових дій і під час служби: В. Носенку, В. Мельнику, О. Потію та І. Козленку. Після мітингу селищний голова і очільниця ветеранської організації М. Качаєва відвідали варвинських ветеранів вдома, тепло поспілкувалися і вручили матеріальну допомогу М.П. Юрченку, Г.І. Хоменку, В.І. Ященку, передали вітання через рідних В.С. Сидоренку, який нездужає.
Таким був цей день у Варві. Минуло 74 роки по війні, а він для кількох поколінь українців залишається радісним і скорботним водночас, день зі сльозами на очах...

Фото без опису
Текст і фото Є. Зими

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь