A A A K K K
для людей із порушенням зору
Варвинська селищна рада
Чернігівської області

Історії громад – 2019: Варвинська об’єднана територіальна громада

Дата: 02.10.2019 09:28
Кількість переглядів: 816

Мешкаці Варвинської ОТГ розказують про найбільші здобутки та успіхи своєї громади в інфраструктурі, фінансовій сфері, сільському господарстві тощо.

Фінансовий портал Maanimo проводить масштабний проект «Історії громад: успіх-2019», присвячений реформі децентралізації. Ми хочемо розповісти найцікавіші історії успіху українських ОТГ і сьогодні публікуємо історію успіху Варвинської ОТГ, що в Чернігівській області.

Населення – 8,6 тис осіб. Населені пункти: села Калиновиця, Леляки, Воскресенське, Сіряківщина, Булавівщина, Григорівщина.

Очільник Варвинської ОТГ – Валентина Василівна Саверська-Лихошва, Варвинський селищний голова з 2010 року, голова  Варвинської ОТГ із січня 2018-го.

1956 року  народження,  вчитель історії  та правознавства. В освіті працювала 32 роки, із яких  20 – на посаді заступника директора з навчально-виховної роботи.  2007 року удостоєна Почесного звання «Заслужений вчитель України»,  член Національної спілки журналістів України,  автор і співавтор 17 книг і брошур, переможниця кількох вітчизняних та міжнародних конкурсів. 2001 року проходила стажування з інтерактивних технологій у США (штат Арізона).

Як голова ОТГ удостоєна відзнак та почесних грамот Верховної Ради України. 2013-го року Варвинська селищна рада зайняла І місце в обласному конкурсі «Краща селищна рада Чернігівської області», отримавши 120 тис. грн премії, яку витрачено на благоустрій.

Вибори до ОТГ відбулися 24 грудня 2017 року, а 5 січня 2018 року  І сесія селищної ради  затвердила результати місцевих виборів.

Розмови про  об’єднання в ОТГ розпочалися з  2015 року, проте мешканці певний час не розуміли переваг ОТГ. Упродовж чотирьох років доводилося переконувати й доводити переваги утворення ОТГ, адже всі держави Європи та прогресивні держави світу мають успішно розвинуте місцеве самоврядування, де сконцентровані фінансові ресурси, якими громадяни можуть розпоряджатися.

Мешканці ОТГ є справжніми господарями на своїй малій батьківщині, адже сюди має надходити значна частина податків,  і мешканці найкраще бачать, куди їх можна використати.

Вагомою є участь громади у всіляких вітчизняних та зарубіжних програмах, конкурсах, де можна отримувати  гранти. Так, наприклад, цьогоріч Варвинська селищна рада отримала із Програми екологічного  розвитку 8,5 млн грн при співфінансуванні близько 1 млн грн, а торік із  Програми економічного розвитку Варвинська ОТГ здійснила проект «Розчистка річки Удай в урочищі «Піски» в смт Варва Чернігівської області, отримавши 1,4 млн грн.

Крім того, щорічно надходять кошти на розвиток інфраструктури ОТГ, за рахунок яких придбали спецтехніку для комунального підприємства «Господар» Варвинської селищної ради.

Упродовж річного існування Варвинської ОТГ втілено в життя такі важливі проекти:

1. «Благоустрій – візитівка Варвинської ОТГ»:

  • встановлено 12 дитячих ігрових та спортивних майданчиків в зонах відпочинку;
  • здійснено освітлення скверу «Казкове містечко» та парку Слави;
  • облаштовано Центральну площу селища: висаджено квіти, туї у вазонах,облаштовано підсвітлення Центральної площі, встановлено лавочки та сміттєві баки, облаштована алея Зірок, встановлений пам’ятник Тарасу Шевченку;
  • облаштувано декілька  зелених зон у парку Слави,  сквері «Казкове містечко» та на головних  вулицях  селища столами та лавочками для перетворення їх на зони відпочинку;
  • проведено озеленення: закуплено та висаджено різні види туй, самшит, петунії, іриси тощо;
  • на центральній алеї скверу «Казкове містечко» встановлено дерев’яні скульптури казкових героїв (адже сквер так і називається –  «Казкове містечко») тощо.

2. «Реконструкція каналізаційних очисних споруд у смт Варва Чернігівської області із застосуванням установки «УМКА-БІО», яка успішно втілюється в життя нині. У результаті її введення в експлуатацію Варвинська ОТГ уникне ймовірної екологічної катастрофи, адже очищення стоків до реконструкції очисних споруд відбувалося і поки ще відбувається  проблематично.

3. «Реконструкція зовнішнього освітлення в селах  Калиновиця, Леляки, Воскресенське Варвинської ОТГ», а також «Освітлення парку Слави та скверу «Казкове містечко» в смт Варва Чернігівської області».

4. Встановлення 12-ти  дитячих  ігрових та спортивних майданчиків в смт Варва та  селах Варвинської ОТГ на вулицях: Миру (три майданчики), Польова, Аеродромна, Толстого, сквер «Казкове містечко», на пляжі (урочище «Піски»),   вул. Пилипенка, на розі вулиць Ярославська та Зарічна, Шевченка (біля кінотеатру ім. Шевченка), вул. Промислова, в с. Леляки тощо.

5. «Розчищення берегу р. Удай в урочищі «Піски» та облаштування зони відпочинку «Пляж» (за кошти екологічної Програми України). У результаті втілення в життя даного проекту  встановили  декілька столів та лавочок, дитячих гойдалок, дитячих ігрових конструкцій, здійснили реконструкцію  волейбольного майданчика, встановили  роздягалки тощо (на це витратили 50 тис. грн із місцевого бюджету та 50 тис. грн спонсорських коштів).

6. Здійснення поточного та середнього ремонту твердого покриття на 45 вулицях смт Варва та 3-х вулицях сіл Варвинської ОТГ.

7. Прийняття Програми з підтримки новонароджених у Варвинській ОТГ, в результаті  якої родини, в яких народилися діти, отримують разову допомогу від громади в розмірі 5 тис. гривень.

У 2020 році Варвинська селищна рада Варвинської ОТГ має намір  втілити в життя такі проекти:

  • «Реконструкція водомережі по вул. Зарічна»;
  • «Реконструкція шатрового даху в ліцеї №2 в смт Варва Чернігівської області»;
  • «Реконструкція мосту через річку Удай в смт Варва Чернігівської області»; здійснення другої черги зовнішнього освітлення в селах Варвинської ОТГ;
  • «Реконструкція Центральної площі в смт Варва Чернігівської області» (вимощення  центральної частини площі облицювальною плиткою).

Крім того, є намір приділяти велику увагу благоустрою в смт Варва та Варвинській ОТГ, адже благоустрій  – візитівка кожного населеного пункту  України.

Джерело: Maanimo


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь