A A A K K K
для людей із порушенням зору
Варвинська селищна рада
Чернігівської області

Гість через сімнадцять років…

Дата: 02.10.2019 09:43
Кількість переглядів: 1506

        Можливо люди старшого віку пам’ятають,  як сімнадцять років тому, далекого 2002-го,  до нас, у тодішню  Варвинську районну гімназію, вперше приїхали американці. Скільки розмов було!..

Через сімнадцять  років одна із перших відвідувачок американського Корпусу Миру – пані Лінда зі своїм чоловіком - знову відвідала Варву.

Як виявляється пані Лінда та родина Наталії Володимирівни й Віталія Федоровича Гундирів  усі ці роки, як могли,  підтримували дружні стосунки з американськими друзями, які сімнадцять років тому впродовж кількох місяців, перебуваючи в  складі  американської делегації Корпусу Миру, проживали   в гостинній родині Гундирів.

Йшов час… Змінювалися  обставини… Пані Лінда, оформившись на заслужений  відпочинок, розпочала турне по Європі, в ході якого й завітала на    Україну до своїх давніх знайомих – родини Гундирів.

Шановні читачі, звертаю  вашу увагу, що саме в такі моменти  проявляється та розкривається українська вдача, широка українська душа,  споконвічна українська гостинність… Не зважаючи на те, що  в економіці України нині  настали не найкращі часи, і в сімейній економіці кожної трудової родини на разі також відсутнє процвітання, Наталія Володимирівна та Віталій Федорович ласкаво зголосилися прийняти давніх американських друзів.

Звідки я довідалась про візит?.. Із розмови з Раїсою Григорівною Крипченко, в якої колись також жили американці (17 років тому в складі Корпусу Миру  прибули до Варви декілька осіб із США і  по одному або по двоє вони розміщувалися та проживали у   сімях  варвинців).

Де американці  взялись у Варві?..  Колись, працюючи  заступником директора Варвинської районної гімназії, я брала участь в українсько-американському освітньому проекті, переможці якого їздили на стажування до США. Умовами конкурсу передбачено, що  делегація із США має також відвідати Україну. Тож американці й приїхали до нас  2002-го  року.   У складі першої групи була й Лінда, яка, крім перебування у Варві, продовжила контракт ще на рік, щоб мати можливість читати лекції  в Тернопільському інституті післядипломної педагогічної роботи та удосконалювати знання української.

За 17 років відсутності мовного спілкування ми з Ліндою   забули українську та англійську мови, якими  колись трішки володіли, і  я запросила для зручності зустрічі  вчителя англійської  Тамару Петрівну Никоненко, яка й прикрасила  розмову…

 А згадували багато чого: Варву й США сімнадцятирічної давнини, учнів та педагогів, умови життя та поїздки, уроки та розваги… Було  весело й дуже приємно всім… Американські друзі щиро ділилися враженнями від щоденної  насиченої програми   культурного відпочинку (Тростянець, Прилуки, Київ),  які  організовували Наталія Володимирівна та Віталій Федорович Гундирі, від української гостинності, від смачної української кухні, від Варви, що  змінилася …

А на останок, американських гостей чекало видовищне українське національне дійство – справжні тобі вечорниці, з участю самого подружжя Гундирів та запрошених самодіяльних аматорів Варви та Варвинщини зі смачними національними стравами, піснями, музикою, танцями…

Тож, тривай міжнародна дружбо, бо ти робиш життя людей  цікавішим!

Валентина Саверська-Лихошва,

Варвинський селищний голова


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь