A A A K K K
для людей із порушенням зору
Варвинська селищна рада
Чернігівської області

Що таке програмні РРО та особливості їх використання

Дата: 11.01.2020 10:24
Кількість переглядів: 535

Закон України від 20.09.2019 р. № 128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» вніс зміни до порядку застосування РРО. Набрання чинності Законом №128-IX (за виключенням деяких норм) відбудеться з 19.04.2020 року.

Детальніше про новації, що запроваджуються поговоримо з начальницею управління податкових сервісів Головного управління ДПС у Чернігівській області Тетяною Говорухою. 

 

Замість традиційних РРО – програмні

- В чому полягає відмінність програмних реєстраторів розрахункових операцій від класичних? 

- Закон відкрив можливість використовувати замість традиційних РРО нову модель - програмні РРО. Але це не заміна класичних РРО, це альтернатива для платників використовувати новітні РРО. У той же час, класичні РРО, які є у продавців та які зареєстровані, вони залишаться та надалі будуть використовуватися. Але у платників з’явилася додаткова можливість застосовувати іншій, кардинально новий вид РРО.

Програмний РРО, це фактично програма, яка може буде встановлена на будь-який гаджет, в тому числі і на смартфон. Таким чином перетворюючи його на касовий апарат. Також на будь-який пристрій – планшет, ноутбук, комп’ютер.

У чому кардинальна відмінність? В тому, що для класичного РРО фіскалізація здійснюється «на борту», тобто в мікросхемі або в наборі мікросхем, яка знаходиться в середині фіскального блоку.

 У програмному РРО фіскалізація буде здійснюватись на фіскальному сервері ДПС. Це означає, що фактично фіскальним сервером присвоюється фіскальний номер кожному чеку, який генерується таким програмним реєстратором по кожній розрахунковій операції. Після чого чек вважається фіскалізованим.

Програмне забезпечення

- Де платник може отримати необхідне програмне забезпечення? 

- Головне, відповідно до вимог Закону 128-ІХ (п.2 пп.11) ДПС зобов’язана запропонувати платникам податків безкоштовне програмне забезпечення та підтримувати його актуальність. Тобто, безкоштовним буде не тільки скачування самої програми, але і її підтримка.

Програму, яка фактично буде програмним реєстратором, можна буде безкоштовно скачати з сайту ДПС, встановити на свій пристрій і повнофункціонально використовувати. Програмне забезпечення (далі - ПЗ) буде розроблено для трьох платформ: WINDOYS, ANDROID, IOS.

Відповідно до концепції розробником програмного забезпечення може бути будь-який суб’єкт ІТ-індустрії. Великі компанії можуть розробити своє програмне забезпечення для себе, прив’язати його до своїх внутрішніх систем обліку.

Суб’єкти господарювання за своїм бажанням матимуть можливість:

  • скористатися безкоштовним програмним рішення ДПС
  • або написати власне програмне забезпечення,
  • або придбати те ПЗ, яке їм більше подобається та пропонується комерційними структурами на ринку.

Тобто є будь-який вільний вибір, немає жодного обмеження.

 

Передбачено тестовий період

            - Платникам необхідно буде ознайомитись з програмним забезпеченням та навчитися їм користуватись до початку дії Закону. Як бути з цим?  

- Для цього передбачений тестовий період. Указом Президента №761 від 19.10.2019 «Про невідкладні заходи щодо забезпечення сприятливих умов для діяльності фізичних осіб - підприємців» передбачено окрему норму - безкоштовне програмне рішення розроблене ДПС України і вже з початку січня 2020 року доступно для тестування.  

Саме в тестовому режимі у платників є можливість спробувати, як працюють програмні РРО. Можливо платники виявлять якісь недоліки або нададуть побажання.

ДПС відповідно всі побажання бізнесу опрацює для того, щоб 19 квітня 2020 року всі платники податків отримали фактично безкоштовне повноцінне програмне рішення для «промислової» експлуатації.

 

Реєстрація програмного РРО

- Як буде здійснюватись реєстрація програмного РРО? 

- Після того як платник скачає з сайту ДПС безкоштовне ПЗ або придбає незалежну програму та встановить на свій пристрій, йому необхідно буде зареєструвати цей програмний РРО.  

Реєстрація програмного РРО буде здійснюватися платником податків через Електронний кабінет (далі - ЕК). Через ЕК буде повідомлятися певна інформація про користувача даного програмного РРО, буде присвоєно фіскальний номер програмному РРО та включено його до відповідної бази даних.

При реєстрації на кожний програмний РРО буде надано набір фіскальних номерів, які потім будуть присвоюватися кожному чеку по факту видачі їх в режимі офлайн.

 

Пропав інтернет-зв'язок - працює режим офлайн

- Що таке режим офлайн?

- Це режим, коли продавець має право застосовувати програмний РРО без постійного зв’язку з фіскальним сервером. У випадках коли відсутній  мобільний Інтернет або зв’язок з фіскальним сервером відсутній з інших причин.

Законом передбачено, що на період відсутності зв'язку між програмним РРО та фіскальним сервером контролюючого органу проведення розрахункових операцій здійснюється в режимі офлайн протягом 36 годин поспіль та не більше 168 годин протягом місяця.

Як буде розраховуватись кількість фіскальних номерів, які будуть згенеровані сервером для застосування в режимі офлайн. При реєстрації кожного програмного РРО (у платника податків їх може бути декілька) кожному РРО буде присвоюватись свій діапазон фіскальних номерів із розрахунку 1 чек на 1 хвилину і на 36 годин. В середньому це 2 тисячі чеків для одного програмного РРО.

Так, при втраті зв’язку з сервером або відключенням інтернету платник податків може відразу перейти в офлайн-режим. Якщо в період офлайн-режиму платником податків було використано 100 номерів і цей пакет з сформованими в офлайн-режимі чеками надійшов до фіскального серверу, то фіскальний сервер після опрацювання такого пакету, знову згенерує 100 номерів і передасть назад платнику податків. Тобто чеки будуть надаватись наперед і у них не буде терміну обмеження в часі.

У разі виходу з офлайн режиму протягом 1 години необхідно передати весь пакет даних для фіскального сервера, для того, щоб всі чеки були фіскалізовані на фіскальному сервері ДПС.

            Платник отримає право самостійно приймати рішення чи буде він застосовувати книгу обліку розрахункових операцій (далі – КОРО) для РРО чи відмовиться від її використання. Для класичних апаратних РРО, якщо не має зареєстрованих КОРО, то РРО не має право використовуватися, якщо не має зв’язку з сервером. При застосуванні програмного РРО платник не має необхідності вести КОРО, у тому що в таких випадках можна перейти в режим офлайн.

 

Фіскальний чек зазнає змін

- Чи зміниться вигляд фіскального чеку, який отримує покупець?

- Декілька слів про те, як зміниться фіскальний чек. Сьогодні ми знаємо, що це паперовий чек, він має належні реквізити і затверджену форму.  

Програмний РРО змінює цю концепцію і чек може бути електронним і надсилатися покупцю на його електронну пошту (за бажанням), або - в форматі QR-коду. Фактично продавець може показати платнику QR-код, він сфотографує його, та ідентифікує свій чек.

 

Звітність по-новому

- Якою буде звітність, чи не ускладниться вона?

- Для програмного РРО будуть реалізовані програмні рішення, де програма буде генерувати звіт автоматично. Тобто фіскальний сервер не дасть далі працювати, поки не буде згенеровано Z-звіт за добу.

ДПС також доопрацьовується Електронний кабінет, який надасть змогу платнику не тільки через програмне РРО, а і через ЕК бачити всі свої сформовані чеки та звіти. Керівник підприємства або підприємець матиме можливість контролювати своїх продавців в режимі он-лайн. Тобто в любу хвилину він може зайти в ЕК та побачити всі чеки в розрізі всіх програмних РРО, які були у нього створені і фіскалізовані  на фіскальному сервері.

Також за допомогою Електронного кабінету передбачена можливість сформувати Z-звіт віддалено, у  будь-який зручний час. Якщо Z-звіт формується в Електронному кабінеті, то тут немає факту передачі, є факт формування та підписання такого звіту і він вже знаходиться на фіскальному сервері.

Надання можливості зберігання всіх чеків і формування Z-звітів в ЕК, в подальшому надасть можливість формувати аналітичні матеріали для платника. 

Банки також передбачають таку можливість як передача електронного чеку до покупця разом із СМС, що ми отримуємо при списанні коштів. Платник зможе в електронному вигляді об’єднати свої товарні і грошові потоки.

 

Отже, підсумуємо: що треба знати про правила використання програмних РРО:

  • використання на різних гаджетах,
  • швидка та зручна реєстрація через Електронний кабінет,
  • можливість використання режиму офлайн,
  • відсутність необхідності використання книг обліку розрахункових операцій,
  • електронні чеки замість паперових.

         Сектор комунікацій Головного управління ДПС

         у Чернігівській області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь