Варвинська селищна рада
Чернігівської області

Чому дорожчає вода? Варвинська селищна рада роз’яснює

Дата: 28.08.2020 08:19
Кількість переглядів: 469

Пересічних мешканців завжди турбує їх соціальне становище: вартість комунальних послуг, безоплатне і безхабарне медичне обслуговування, безпоборне навчання дітей у школах чи утримання дітей у садках тощо.

Особливий ажіотаж викликає саме та складова соціального розвитку, яка торкається всіх, це -  водопостачання та водовідведення.

Коли тарифи на послуги не відповідають економічно обґрунтованим витратам на їх виробництво, комунальне підприємство подає заяву до селищної ради з проханням скоригувати тарифи  на підставі «Порядку формування тарифів» та «Порядку розгляду органами місцевого самоврядування розрахунків тарифів».

За словами  спеціалістів КП «Господар», нинішні тарифи на воду,  водовідведення та вивіз твердих побутових відходів не відповідають економічно обґрунтованим витратам на їх виробництво. Тож, коли відбуваються якісь зміни в рості заробітної плати чи будь-якої іншої складової,  паралельно відбуваються і зміни в тарифі. Так було, є  і  не зміниться в перспективі, якщо навіть на посаді сільського, селищного чи  міського голови буде не людина, а Бог.  Це – закон економіки.

Якщо ж  не змінювати тариф, то рада має відшкодовувати затрати на їх виробництво. З жовтня 2019 року  на різні витрати та відшкодування селищна рада вже  направила КП «Господар» близько 1 млн 700 тис коштів,  які можна було б використати на ремонт доріг чи реконструкцію водогонів.

 

 

До речі, останні тарифи були відмінені судом  з ініціативи одного із мешканців селища винятково із-за того, що селищна рада не витримала терміну розміщення тарифів у засобах масової інформації (двадцяти днів), тобто останнє підвищення відбулося в результаті  скасування судом рішення виконкому селищної ради про встановлення тарифів.

У зв’язку з підвищенням з  01.07. 2020 мінімальної заробітної плати  та відповідно й прожиткового мінімуму, в КП «Господар» зростають  витрати на заробітну  плату, а відповідно й збільшуються податки, які потрібно сплачувати підприємству. З огляду на це, КП  змушене коригувати тарифи.

Відповідно до розрахунків тариф на централізоване водопостачання становить - 15,62 грн, на централізоване водовідведення – 37,25 грн, тобто підвищення відбулося  на 0,37 грн і 1,02 грн.

Тож, чи будуть коригуватися тарифи в перспективі?

 Як не гірко про це говорити, як не обурюєтесь ви, шановні  мешканці Варвинської ОТГ та всіх  населених пунктів України,  тарифи повільно, але  будуть зростати. І це все тому, що змінюється заробітна плата, енергоносії, паливно-мастильні матеріали тощо.

Пробачте, шановні мешканці, дуже шкода, але це  - обєктивна реальність, яка  від нас не залежить…

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь