A A A K K K
для людей із порушенням зору
Варвинська селищна рада
Чернігівської області

На інфраструктурних об`єктах громади

Дата: 09.09.2021 15:48
Кількість переглядів: 502

Так нині відгукуються брагинчани про відремонтований трикілометровий відрізок центрального шляху села, який днями виконано шляховиками з Київщини у ході капремонту аварійних ділянок дороги  О250404 Варва-Хукалівка-Поділ, що з’єднує транспортним сполученням Варвинську і Срібнянську громади. Це, фактично, нове асфальтобетонне покриття, суцільне і добротне, до того ж – у найпроблемнішому місці цього шляху, що включає складні спуск до сільського ставка і підйом на так звану Барабанову гору, тому нині так і радіють сільчани, розповідає сільський староста Сергій ДЗЮБА. Досі всі потуги підсипати розбите покриття ефекту не давали – щебінь у негоду зносило за колесами з гори.

Поспілкуватися з ремонтниками і зі старостою вдалося минулого тижня, коли виконувалися роботи із укріплення основи дороги і підготовки до подальшого асфальтування. Побували на об`єкті голова громади В. Саверська-Лихошва, заступник голови А. Галушка та начальник відділу ЖКГ селищної ради В. Левадний. Контроль за роботами здійснює наш земляк – варвинець В. Приліпко, провідний інженер відділу технічного контролю автодоріг управління капітального будівництва Чернігівської ОДА, який у ході проектування робіт акцентував увагу обласних колег на значній аварійності зазначених ділянок дороги.

Роботи виконує ТОВ «ШБУ-77» з Броварів на Київщині, яке стало переможцем тендеру. І добре, що стало, відзначають варвинці, адже саме цей підрядник застосовує сучасну технологію відновлення доріг – холодний ресайклінг. Це коли потужна техніка підсимає щебенем, відсівом і цементом покриття, рихлить його, проливає рідиною і ущільнює, а вже потім, після зміцнення основи, зверху укладається шар асфальту. Тому є впевненість, що покриття служитиме довгі роки. Така технологія, що виправдала себе на шляхах України, на Чернігівщині застосовується вперше, зазначає Володимир ПРИЛІПКО.

Ремонтники працюють швидко, злагоджено, око сільчан радує велика кількість небаченої тут раніше сучасної техніки. Як розповів інженер ШБУ-77 Олександр МАКАРЧУК, це 6 одиниць, обслуговують які 10 працівників. Технологія укріплення основи дороги бетоном відпрацьована у багатьох регіонах України, підрядник забезпечений всіма необхідними матеріалами. Шляховики мешкають у Прилуках, звідки щодня виїздять на об`єкт.

Довідково: вартість усього об’єкта, а це більше 5 км у двох колишніх південних районах-сусідах – Варвинському і Срібнянському, – близько 25,5 млн грн. Кошти державні – субвенція на утримання доріг обласного значення.

Всього ж цьогоріч на Чернігівщині в ході президентської програми «Велике будівництво» буде оновлено близько 300 км доріг: 182 –  державного значення, 118 – місцевого.

Мешкають нині у Брагинцях до 180 осіб – переважно пенсіонери, проте є ще і працездатна молодь, до 20 школярів, яким треба забезпечити якісний підвіз до навчального закладу у Озерянах, курсують на навчання студенти (зокрема, й у Суми, куди тепер мешканцям Озерянського куща буде простіше дістатися), рухається сільгосптехніка, тож нову дорогу тут дуже очікували, розповідає сільський староста. Сподіватимемося, що послужить вона людям довгі роки, адже виконана броварськими ремонтниками, схоже, добротно, на совість, за сучасними технологіями.

До речі, Сергія Васильовича без жодних попереджень  я теж застала за фізичною працею – якраз зібрав небайдужих сільчан на встановлення нового паркана у центрі села. За нетривалий час на посаді молодий чоловік зробив немало – опікується благоустроєм села, обслуговуванням доріг (чимало проблем взимку було зі згаданою Барабановою горою, котру від ожеледі посипали навіть відходами опалення), бореться із браконьєрами на водоймах тощо.

Хоч села нині і не мають самостійних бюджетів, але підсобляє сільчанам пальним, коштами, технікою для благоустрою місцевий сільгоспвиробник «Дружба-Нова» (також  придбано новий насос для водяної свердловини і надано кошти на лікування маленькому хворому брагинчанину), а також реагує на потреби села об`єднана СТГ.

Текст і фото Є. Зими 
ТОВ “Редакція газети “Слово Варвинщини”



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь