A A A K K K
для людей із порушенням зору
Варвинська селищна рада
Чернігівської області

Чи правда, що в журавчан відбирають землю?...

Дата: 15.11.2021 09:28
Кількість переглядів: 1180

      У  п’ятницю, 5 листопада, багато жителів, які користуються смартфонами, змогли побачити сюжет заїжджих «гастролерів» про «неподобства», які начебто чиняться  в Журавці стосовно надання   землі у власність.

       У залі засідань селищної ради зібралось чимало   людей, хоч виступали кілька осіб. Ви, шановні,  побачили та почули  нечіткі відповіді керівника земельного відділу. (А як би ви, шановні,  реагували на  заздалегідь провокаційні питання,    на які відразу переконливу  відповідь дати неможливо. Але й слухати  пояснення  ніхто не хотів, переслідуючи єдине -  викричатися та зробити найфеєричніше шоу)?!...                             

      Хоч за словами народної мудрості: «Після бою кулаками не махають», ми все ж таки, в спокійній обстановці, проаналізувавши ситуацію, хочемо пояснити те, що відбувається в земельній сфері, зокрема, в питанні надання земель у власність громадянам на території колишньої Журавської сільської ради.

      Ще з першого січня 2002 року вступив у дію  Земельний кодекс України, яким   встановлено:  право власності чи право користування земельною ділянкою настає з моменту реєстрації цих прав (ст.125 ЗКУ).

  Якщо інтерпретувати дане твердження доступною мовою, то,  починаючи з 2002 року, кожний громадянин, який хоче користуватись земельною ділянкою, мав би  оформити документи на землю: тобто приватизувати її чи укласти  договір оренди.

       Так, це потребує коштів (на разі близько 3,5 тис. грн.), але ж по-іншому бути не може, оскільки земля  -  таке ж майно як автомобіль чи будинок і чомусь ніхто не їздить на автомобілі, який йому не належить, чи не живе в будинку, який  оформлений на когось  іншого.

         А стосовно землі, то багато сільських мешканців  думають,  що користуватись не оформленою землею, - нормально.  Багато людей  і досі вважають, що сінокіс, який колись належав батьку чи діду, є його особистою власністю, оскільки останній є членом  родини.

        Також багатьох сільських мешканців дивує те, що за користування  ділянкою вони мають  сплачувати земельний податок або  ж мусять витрачати кошти на приватизацію цієї ж землі.

        А щодо земельного податку, то тут -  окрема тема. Ні для кого не секрет, що  переважна більшість земель, у тому ж числі   в Журавці, обліковується, наприклад,  за громадянами пенсійного віку, які  податок згідно з Податковим кодексом України не сплачують.    Отже, багато людей думають, що за землю платити  не потрібно.

        Також непоодинокими фактами є те, що значна частина цих земель використовується громадянами самовільно;  дехто вже використав  своє право  на приватизацію землі, а тому  не може ним скористатися повторно і обурюється за компанію.

    Як це?... Апріорі це буває так,  як у більшості  самозахоплень:  хтось, колись розкорчував собі декілька гектарів. Цей факт пройшов  не поміченим органами влади і господар вирішив, що земля вже його. Точно так, як у мікрорайоні «Селища нафтовиків» у Варві (вулиці Злагоди, Б. Хмельницького та Промислова) господарі «прихватизували» кілька метрів вулиць, оформили їх, і нині, на превеликий подив оточуючих, опори з електролампочками знаходяться в дворах мешканців зазначених вулиць на відстані 2-4 метри від паркану. А один власник ще не встиг  оформити приватизацію кількох метрів дороги і там чітко видно, де проходить межа між вулицею та двором…

 Тож, коли доводиться здійснювати заміну лампочок,  водій змушений  висувати стрілу автопідіймача на 2-4 метри вглиб двору.  До речі, лампочки добре освітлюють двори господарів,   а потім уже проїжджу частину.

       Наступне звинувачення одного із мешканців села Журавка, батька, чий син перебуває в АТО/ООС, що  нібито його сину Варвинська селищна рада  відмовила у наданні 2 га землі як учаснику бойових дій.

  Після вияснення ситуації нами було встановлено, що син обуреного батька є жителем смт Ладан і зареєстрований там, а тому ми рекомендували йому як учаснику бойових дій звернутися до Ладанської селищної ради з проханням про виділення 2 га землі, що він не захотів зробити або йому відмовили (про це чоловік спілкуватись не бажає).

Шановні добродії!

Офіційно заявляю, що учасники АТО/ООС  мають пільги, проте згідно законодавства України  їм не передбачено право на обовязкове отримання  до 2 га землі (пай).

 Відповідно до п.14 стат.12 Закону України «Про статус ветеранів  війни, гарантії їх  соціального захисту» учасники бойових дій  мають пільги на першочергове відведення  земельних ділянок  для індивідуального  житлового  будівництва, садівництва та городництва (оренда).

 Селищна рада такі ділянки забронювала  біля колишньої бійні (вул. Космонавтів) і рішенням сесії видає кожному з учасників  бойових дій.

 Цитую  Закон України «Про статус  ветеранів війни»: «Учасники АТО  мають право  на безоплатну передачу їм земельних ділянок  із земель державної або комунальної власності в розмірах, передбачених стат.121  Земельного кодексу України:

-для ведення особистого селянського господарства (ОСГ) - не більше  2,0 га;

-для садівництва – 0,12 га;

-для будівництва та обслуговування  жилого будинку від 0,25 до 0,10 га в залежності від місця проживання: місто, селище, село».

Звертаю увагу, що Варвинська селищна рада, одна із небагатьох рад області,  прийняла рішення, крім забезпечення вище перелічених пільг, учасникам бойових дій надавати  до 2 га землі для особистого селянського господарства. Це ми робимо впродовж багатьох років.

При наявності землі ЗКУ не зобовязує звертати увагу на місце реєстрації людини, головне, щоб це був громадянин України, проте депутати  обовязково звертають увагу на це, бо в іншому випадку  може вийти так, що землю отримають мешканці сусідніх громад, а своїм не вистачить.

  Тож повертаюсь до зустрічі з мешканцями Журавки. Приводжу інший приклад. Один із мешканців села на громадському пасовищі вирішив  посіяти  пшеницю. Це пройшло не поміченим. І з огляду на те, що даний  процес  тривав  десятиліттями,  дехто на ньому непогано збагатився, багаторічно збираючи врожаї і не сплачуючи податки із самовільно захоплених ділянок.

       Шановні мешканці громади!

       Розподіл землі  підходить до завершення. На сьогодні фактично  вільних земель немає. Без землі залишились близько десятка  мешканців Журавки,  переважно малих фермерів, які написали скарги, але  впродовж двадцяти років   незаконно обробляли   земельні ділянки комунальної власності (площею від 0,5 до 2 га).

        Увага! Ще раз нагадую: Варвинська селищна  рада ніколи  не роздавала землю  мешканцям інших населених пунктів України. Ми намагалися наділяти землю винятково тим, хто зареєстрований на території громади, хоча ЗКУ не передбачає обмежень. 

       Про яке оголошення в пресі  може йти мова, якщо приватизація вже триває близько 20 років і нині всі бажаючі, в тому числі й жителі  Журавки,  в переважній більшості приватизували  земельні ділянки як у межах, так і за межами населеного пункту?...

        Мешканка Журавки, яка обурилась, що ми начебто хочемо забрати землю у її тестя-афганця,  «забула», що ця земля ще місяць тому була передана  у власність  її ж чоловіку.

        А громадянин, який докоряв нам  у наданні неправильних чи неправдивих  рішень, чомусь  замість того, щоб просто приватизувати свій город (є і дозвіл на приватизацію, і земля ніким не забрана), пише незрозумілі скарги до органів прокуратури, поліції та піариться в засобах масової інформації.

        І тепер, напевне, шановні читачі, ви   чітко зрозуміли, хто і навіщо організував у черговий раз  у приміщенні Варвинської селищної ради замовне  зібрання, запросивши на нього сусідських блогерів, які звинувачували  відділ земельних ресурсів у всіх  гріхах. Наприклад:

        -що ми начебто забрали в людей останні городи і передали їх невідомо-кому;

        -що ми не застерегли сільських  мешканців  про те, що будемо роздавати земельні ділянки;

        -що ми не даємо землю дітям пенсіонера-афганця;

        -що ми начебто фабрикуємо рішення селищної ради тощо.

        Підсумовуючи вищесказане, щиро сподіваюсь, що поліція та прокуратура, реагуючи на    заяву голови СТГ та заяви   небайдужих громадян,  відкриють   кримінальні справи, в результаті чого  буде встановлено,   чи порушили  закон  посадові особи селищної ради і  чи на законних підставах деякі мешканці сіл Журавка  та Мармизівка багато років  користувались земельними ділянками комунальної власності нашої громади?...

Валентина  Саверська-Лихошва,

Варвинський селищний голова.

Євгеній  Ігнатенко,

начальник відділу регулювання земельних

відносин та охорони навколишнього природного

середовища   Варвинської селищної ради  

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь