A A A K K K
для людей із порушенням зору
Варвинська селищна рада
Чернігівської області

Пробація не тільки для дорослих

Дата: 28.09.2022 09:35
Кількість переглядів: 176

Проблема злочинності неповнолітніх завжди актуальна для суспільства, адже від того, як вона вирішується, залежить і розвиток здорового суспільства. Тому особливе занепокоєння викликає зростаюча злочинність неповнолітніх

Суттєвою ознакою злочинності серед неповнолітніх є те, що вона набуває в Україні дедалі більш організованого, групового характеру. Частка корисливих злочинів із застосуванням насильства, скоєних у групі, становить від 50 до 80%. Найбільш розповсюдженими є злочини, які мають корисливо-насильницьку спрямованість.

Правопорушення як дія, для неповнолітніх досить часто є проявом сміливості та самоствердження. І під час скоєння правопорушень, діти навіть не замислюються про наслідки своїх протиправних дій. Тому, після проголошення вироку судом, та прибуття до органу пробації, більшість з них виглядає розгубленими, не тямущими що буде далі. І вже завдання органу пробації полягає в тому, щоб, з урахуванням вікових та психологічних особливостей цих неповнолітніх, забезпечити їх подальший нормальний фізичний і психологічний розвиток, провести профілактику агресивної поведінки, викликати мотивацію до позитивних змін особистості та поліпшення соціальних стосунків.
          Пробація щодо неповнолітніх — це пробація стосовно осіб віком від 14 до 18 років, та складається з системи наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

Пробацію щодо неповнолітніх орган пробації здійснює спільно зі службами у справах дітей, центрів соціальних служб у справах сім’ї, дітей та молоді, секторами ювенальної превенції та іншими установами та закладами, які забезпечують соціальний захист і профілактику правопорушень.

Крім загальних наглядових заходів, у рамках соціально-виховної роботи, уповноважені органи з питань пробації додатково забезпечують:

– реалізацію заходів у рамках соціально-виховної роботи спільно з органами і службами у справах дітей спеціальними установами та закладами, що здійснюють їх соціальний захист і профілактику правопорушень;

– залучення неповнолітніх до навчання та здобуття ними повної загальної середньої освіти;

– залучення до соціально-виховної роботи батьків або законних представників, якщо виникає така потреба;

– обмеження спілкування з дорослими суб’єктами пробації шляхом встановлення окремих днів відвідування для неповнолітніх та повнолітніх суб’єктів пробації (у підрозділах, де на обліку перебувають обидві категорії);

– використання в роботі програм, методик та інструментів, призначених для неповнолітніх.

 

 

 

Сергій Свіженко, старший інспектор Прилуцького районного сектору № 3 філії Державної установи «Центр пробації» у Чернігівській області.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь