Варвинська селищна рада
Чернігівської області

Підтримка закладів охорони здоров’я з місцевого бюджету. Була, є і буде!

Дата: 14.08.2023 09:18
Кількість переглядів: 154

Фото без описуНа просторах соціальних мереж часто зустрі­ча­ється: «Мало коштів виділяється на лікарню… Лікарню не підтримує керівництво громади…». Не­одноразово надавалися роз’яснення стосовно діяльності закладів охорони здоров’я та зобо­в’язань органів місцевого самоврядування, як їх власників. Але нагадаю ще раз.

З моменту реорганізації закладів охорони здо­ров’я – з бюджетних установ у комунальні некомерційні підприємства, вони отримали статус повноцінних суб’єктів господарювання, укладають договір із Національною службою здоров’я України, отримують фінансування із державного бюджету на підставі фактично наданих медичних послуг пацієнтам, тобто заробляють кошти.

Повноваження органів місцевого само­вря­­дування стосовно закладів охорони здо­ров’я визначені законодавчо і передбачають фінансування вартості комунальних послуг та енергоносіїв, місцеві програми розвитку і підтримки закладів (придбання медичного обладнання, проведення ремонтів, підвіз хворих на гемодіаліз, забезпечення інвалідів технічними засобами та ін.).

Варвинська селищна рада виконує всі зо­бо­в’язання стосовно закладів медицини, фінан­сово підтримує і сприяє розвитку медичного обс­лу­говування населення на території громади в межах наявних фінансових ресурсів. Більше того, виділяються значні кошти на оплату праці, що не передбачено законодавством.

Фінансовий відділ проводить постійний аналіз фінансування закладів медицини з місцевих бюд­жетів громад Чернігівської області. І ось, уже декілька років поспіль, з бюджету Варвинської СТГ найбільше виділяється коштів на місцеву медицину.

У таблиці надається порівняльний аналіз фінансування закладів охорони здоров’я із місцевих бюджетів у розрізі громад Чернігівської області (з чисельністю населення, подібною до нашої громади) станом на 01.07.2023 року. Дані взяті із офіційного сайту державного веб-порталу “Бюджет для громадян” (openbudget.gov.ua), де вони узагальнюються на основі казначейської звітності по усіх бюджетам України:

Фото без опису

Детальна інформація в розрізі закладів охорони здоров’я:

КНП «Варвинська лікарня» передбачено у бюджеті громади на 2023 рік кошти у сумі 8,7 млн.грн, профінансовано – 5,8 млн.грн, з них:

– 2,3 млн. грн – на заробітну плату та нарахування на оплату праці працівників, в тому числі виплачена премія до Дня медичного працівника у сумі 320 тис.грн;

– 2,3 млн. грн – оплату комунальних послуг та енергоносіїв;

– 33 тис. грн – продукти харчування;

– 57 тис. грн – влаштування захисного навісу для генератора;

– 420 тис. грн – ремонт флюорографа;

– 77 тис. грн – ремонт кабінету поліклініки;

– 134 тис. грн – придбання паливно-масти­льних матеріалів, в т.ч. 40 тис. грн на підвіз автомобілями лікарні хворих з хронічною нирковою недостатністю для проходження курсу програмного гемодіалізу;

– 4 тис. грн – безкоштовний та пільговий відпуск лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування;

– 61 тис. грн – забезпечення інвалідів технічними та іншими засобами;

– 394 тис. грн – придбання медичного облад­нання: стоматологічна установка, аналізатор імуноферментний, апарат високочастотний електро­хірургічний коагулятор, крісло пацієнта для кабінету лікаря отоларинголога.

КНП «Варвинський ЦПМСД» передбачено у бюджеті громади на 2023 рік кошти у сумі 4,6 млн.грн, профінансовано – 2,3 млн.грн, з них:

– 1,6 млн. грн. – на заробітну плату та нарахування на оплату праці працівникам фельдшерських пунктів, стоматологу Журавської амбулаторії, кочегарам, працівникам, які входять до медичної комісії, в тому числі виплачена премія до Дня медичного працівника у сумі 188 тис.грн;

– 413 тис. грн – оплата комунальних послуг та енергоносіїв;

– 17 тис.грн – медикаменти і медичні вироби;

– 30 тис. грн – господарські товари та матеріали для ФП та амбулаторій;

– 86 тис.грн – ремонт кабінетів Варвинської амбулаторії;

– 9 тис. грн – забезпечення безоплатними ліками окремих категорій громадян;

– 185 тис.грн – придбання генератора в Жу­равську амбулаторію, ноутбуків та принтера для медичних працівників.

Селищна рада і надалі підтримуватиме роботу закладів охорони здоров’я. Але фінансовий стан підприємств в першу чергу залежить від ефективної діяльності трудових колективів та їх адміністрацій.

Марина Кузьмич,
начальник фінансового відділу


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь