Варвинська селищна рада
Чернігівської області

Досудова доповідь – справедливе рішення суду!

Дата: 25.09.2023 11:45
Кількість переглядів: 135

       Фото без опису    Якщо людину звинувачено у вчиненні злочину невеликої або середньої тяжкості, або тяжкого злочину, за який нижня межа санкції не перевищує п’ять років позбавлення волі, суд постановляє ухвалу, якою доручає працівнику пробації скласти досудову доповідь.

         Досудова доповідь — це формалізована інформація, що характеризує обвинуваченого, з метою прийняття судом рішення про міру його відповідальності.

         Саме при складанні досудової доповіді обговорюються мотиви скоєння злочину, внутрішні переживання від невідворотності покарання, проводиться  детальний аналіз  вчинку та з`ясовується готовність правопорушника до змін.

             Зазвичай, ми пробаціонери до цього прагнемо, така зустріч і  розмова повинна стати першим  містком довіри, справедливості з метою майбутнього впливу для виправлення. Складаючи досудову доповідь, ми враховуємо, що ніякі грати не можуть виправити, тому переважно, надаємо висновок:  «вважаємо за можливе виправлення без ізоляції від суспільства». Але є випадки, коли попередні тяжкі  злочини, досвід перебування у місцях позбавлення волі стає  вирішальним при призначенні покарання. І це справедливо, людина яка утримувалась в місцях позбавлення волі тривалий час, мала зробити висновок щодо подальшого способу життя.

           Днями відбулась зустріч обвинуваченого з інспектором для з’ясування кримінальної історії особи, сімейного стану та відносини у сім’ї, житлових умов, даних про роботу, фінансового положення, способу проведення вільного часу, наявності алкогольної або наркотичної залежності, даних про фізичне та психічне здоров’я. Далі за допомогою спеціальної методики буде проводитися дослідження соціального оточення обвинуваченого, його психологічної характеристики аби з’ясувати обставини, що могли створити умови для вчинення злочину (так звані фактори ризику).

         Відмова від участі у складанні досудової доповіді є правом особи на будь-якому етапі її складання, але відмова не скасовує складання цього документу. Якщо обвинувачений не бажає надавати працівнику пробації інформацію про себе, то така інформація буде отримуватися з інших джерел. Відмовою у складанні досудової доповіді також може вважатися неприбуття за викликом до органу пробації без поважної на те причини.

         

Аліна Бородай,

провідний інспектор

Прилуцького районного сектору № 3

філії Державної установи «Центр пробації

в Чернігівській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь