Варвинська селищна рада
Чернігівської області

Сучасний екскаватор – перша ластівка з “Говерли”

Дата: 19.10.2023 09:34
Кількість переглядів: 102

Фото без описуЗалучення інвестицій і грантових коштів – важливе джерело розвитку місцевих громад, адже левова частка власного ресурсу зазвичай іде на утримання бюджетних установ, поточну життєдіяльність населених пунктів. У час війни в Україні державні кошти здебільшого спрямовуються на оборонні потреби, проте свою руку допомоги місцевим громадам подає світове співтовариство. І мова не лише про матеріальну поміч – проєкти розвитку громад передбачають навчання, тренінги, консультації, аби самоврядні органи якнайшвидше трансформувалися до сучасних стандартів.

Завдяки тривалій і копіткій підготовчій роботі відділу економічного розвитку, комунальної власності, інфраструктури, планування та обліку Варвинської селищної ради цьогоріч наша громада приєдналася до масштабного і дієвого проєкту USAID (Агентство Сполучених Штатів з міжнародного розвитку) «ГОВЕРЛА» – «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування». Він покликаний сприяти у здійсненні реформи децентралізації шляхом підтримки органів місцевого самоврядування, які повинні стати більш спроможними, підзвітними перед громадянами та такими, які здатні ефективно надавати послуги, – декларують його організатори.

З 2021 року проєкт працює з 65 громадами у семи областях України: Львівській, Одеській, Полтавській, Рів­нен­ській, Волин­ській, Закарпат­ській та Жито­мир­ській, а цьогоріч при­єдналися ще 15 гро­­мад у Чернігівській та Сум­ській областях, зокрема, Боб­ро­­вицька, Варвинська, Ко­зе­ле­цька, Носівська, Тала­ла­ївська, Срібнянська та Сухо­полов’янська громади Чернігівщини.

Взяти участь у такому перспективному проєкті варвинцям рекомендував Департамент економіки Чернігівської ОВА, розповідає начальник відділу Оксана Нечай.

Наполегливість та старанність у підготовці матеріалів для грантодавців вже дали перші результати. Днями до роботи в КП “Господар” став новенький іноземний агрегат – екскаватор-навантажувач CASE з комплектом обладнання: комбінований ківш, індустріальні вила, снігоочисник і траншейний ківш. Наскільки це потрібна техніка у громаді – говорити зайве, бо буде задіяна на ремонті водогонів, роботах з благоустрою і будівництва, зауважує Оксана Миколаївна. Придбання агрегата вартістю більше 3 млн грн цього разу не потребувало місцевого співфінансування.

Це тільки перша ластівка вигод співпраці з “Говерлою”, яка триватиме до 2027 року. Нині грантодавці вивчають варвинські об’єкти гуманітарної сфери, які потребують реконструкції. – подано сім об’єктів селища і сіл, які потребують відновлення.

Зокрема, добрі шанси на виконання мають проєкти реконструкції будівлі поліклініки, яка перебуває на балансі первинної медицини громади, та покрівлі селищного ліцею №2, котрі вже мають ПКД. Який із них буде взято до виконання за кошти благодійників – покаже час, проте кожна будівля важлива у наданні якісних послуг мешканцям громади – медичних чи освітніх.

Також вже закуплено і прямують в Україну 10 потужних акумуляторних систем (40 кВт) для гуманітарних закладів громади.

Фахівці “Говерли” не тільки вивчають стан справ у громаді і її потенціал розвитку, а й проводять актуальне навчання і консультування спеціалістів служб і відділів ради. Їх завдання – не тільки, як мовиться, дати рибку тому, хто потребує допомоги, а й навчити рибалити самостійно – бачити й застосовувати механізми розвитку громади.

Є. Зима, фото автора


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь