Варвинська селищна рада
Чернігівської області

Законодавчі новації, глобальні проекти та розширення можливостей пробації

Дата: 19.10.2023 14:25
Кількість переглядів: 155

    Фото без опису За сприяння проєкту Європейського Союзу EU Project Pravo-Justice у плідній співпраці з національним експертом EU Project Pravo-Justice Сергієм Синьогубом у номінації «Рекрутинг» Державна установа «Центр Пробації» отримала статус фіналіста премії HR Pro Awards – 2023.

      Пробація розширює свої можливості, нещодавно Верховна Рада України ухвалила Закон №9185 «Про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального кодексів України та інших законодавчих актів України щодо удосконалення видів кримінальних покарань в умовах воєнного стану», згідно із яким за деякі кримінальні правопорушення каратимуть пробаційним наглядом. Покарання у виді пробаційного нагляду полягає в обмеженні прав і свобод засудженого, визначених законом і встановлених вироком суду, на строк від 1 до 5 років, із застосуванням наглядових та соціально-виховних заходів без ізоляції від суспільства.

      З огляду на військову агресію росії та ратифікацію парламентом України Стамбульської Конвенції, норми якої захищають не тільки жінок, а застосовуються до всіх жертв насильства в мирний час і в ситуаціях збройного конфлікту, питання попередження домашнього насильства в Україні стало надактуальним. 07 вересня 2023 року за ініціативою Державної установи «Центр Пробації» і підтримки Проєкту SURGe («Супровід урядових реформ в Україні») відбулася презентація пробаційної програми «Подолання домашнього насильства» для повнолітніх та неповнолітніх суб’єктів пробації.

        3 серпня 2023 року, в Україні набув чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги». У такий спосіб норми законодавства у сфері надання правничої допомоги приведено у відповідність до Конституції України, яка гарантує кожному право на професійну правничу допомогу (стаття 59).

        Нещодавно було розпочато реалізацію пілотного проєкту «Підтримка та відновлення родинних зв’язків засуджених до позбавлення волі на певний строк».  Пілотний проєкт спрямований на:

  • підтримку або відновлення корисних соціальних зв’язків засуджених осіб, які готуються до звільнення; зменшення їхньої соціальної ізоляції в умовах воєнного стану;
  • удосконалення взаємодії між уповноваженими органами з питань пробації та УВП при підготовці засудженої особи до звільнення.

        У жовтні 2022 року Координаційний центр з надання правової допомоги та Державна установа «Центр пробації» підписали спільний наказ про взаємодію у межах «Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення». Незважаючи на умови воєнного стану, у 2023 році 40 неповнолітніх взяли участь у Програмі, яка впроваджувався на базі системи надання безоплатної правової допомоги (БПД) в усіх регіонах країни, окрім тимчасово окупованих територій.

Фото без опису

 

Прилуцький РС № 3 філії ДУ «Центр пробації»

в Чернігівській області.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь