Варвинська селищна рада
Чернігівської області

Клас польської мови вже зустрів своїх учнів

Дата: 30.11.2023 11:00
Кількість переглядів: 64

Як нещодавно повідомляли місцеві пабліки, 27-29  жовтня представники Варвинського ліцею №2 – заступник директора з навчально-виховної роботи  Валентина Бойко  та вчитель польської мови Тамара Никоненко  взяли участь у представницькому освітянському заході  за ініціативи фонду Свобода і Демократія у столиці Польщі Варшаві.

Пріоритетом фонду  є надання вчителям польської мови на Сході відповідних інструментів для ефективної підтримки розвитку дітей і молоді.  У ході методичної конференції  проєкту «Абетка польського класу в Україні. Програма Підтримка дітей і молоді польської спільноти та поляків, що проживають за межами Польщі 2023»  було розглянуто інноваційні методи навчання з акцентом на залученні учнів до свідомої участі в освітньому процесі, а також способи та принципи організації простору в навчанні.

Під час заходу було  укладено Угоду про співпрацю та одержано грант на оснащення класу польської мови  навчально-промоційними матеріалами в рамках проєкту. Також вчительці, що викладає мову ліцеїстам, презентували книги польською  та настільні ігри для дітей.

Здобувши перемогу в першому етапі проєкту, у ліцеї з неабияким ентузіазмом приступили до обладнання класу, де юні варвинці вивчатимуть додаткову іноземну мову – польську, котра в останні роки набуває все більшої популярності серед української молоді.

Докладніше про участь в проєкті розповідає Тамара НИКОНЕНКО:

 У нашому ліцеї  вже другий рік поспіль активно вивчається польська мова як друга іноземна. У 2023-2024 н.р. польську мову опановують 25 учнів п’ятого класу (перший рік навчання) і 25 учнів шостого класу (другий рік навчання), а також впроваджено факультативний курс на базі 7 класу (9 учнів), 8 класу (18 учнів), 9 класу (9 учнів).

Рішення долучитися до проєкту «АБЕТКА ПОЛЬСЬКОГО КЛАСУ – популяризація польської мови в Україні» свідчить про прагнення ліцею бути відкритим до нових можливостей та культурного обміну. Тож, як представники закладу разом з  Валентиною Дмитрівною  ми брали участь у конференції у Варшаві, де акцент був зроблений на інноваційних методах навчання та організації шкільного простору в спосіб, що чітко асоціюється з Польщею, її мовою та культурою (символіка, організований простір кабінетів). Інститут розвитку польської мови ім. св. Максиміліана Марії Кольбе співфінансував конференцію з коштів Міністра Освіти та Науки Республіки Польща.

 

Під час заходу було укладено Угоду про співпрацю, а також отримано ґрант на оснащення класу польської мови та матеріали для проведення освітньо-промоційних заходів. І як бачите зі світлин, наш “польський” клас вже обладнано, його активно обживає дітвора. Маємо надію, що він додасть можливостей і зацікавленості у вивченні мови і культури нашої доброї сусідки – Польщі.

А з 31 жовтня по 25 листопада цього року учні ліцею брали участь у конкурсі «Зустріч з Коперником. Винахідники та дослідники», присвяченому 550-річниці з дня народження Миколи Коперника.

Головною метою активної роботи з учнями та їх батьками у рамках проведених конкурсів та заходів, спрямованих на вивчення досягнень Миколи Коперника, було не лише зацікавлення вивченням польської як іноземної мови за допомогою інноваційних технологій, а й поглиблення знань про культуру та традиції Польщі.

Після проведення конкурсу на найкраще оснащення польського кабінету три школи-переможиці із 60 учасниць (в складі 18 учнів, вчителя польської мови, представника дирекції) будуть запрошені на освітній візит до Варшави, де вчителі та учні візьмуть участь в освітньо-інтеграційній програмі. Наразі докладаємо всіх зусиль, аби варвинські ліцеїсти потрапили до цієї щасливої трійки, – зазначає Тамара Петрівна.

Варто зауважити, що дирекція  ліцею (очільник закладу Василь Небрат) всебічно сприяє створенню стимулюючого навчального середовища, що надихне учнів на вивчення польської мови та відкриття польської культури. Разом із вчителем Тамарою  Никоненко вони впроваджують інноваційні технології та активно беруть участь у проєкті, спрямованому на поліпшення умов вивчення польської мови, розширення українсько-польської співпраці.

За нові можливості у цьому вони дякують польським друзям і партнерам.

Записала Є. Зима,

фото з архіву закладу

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь