A A A K K K
для людей із порушенням зору
Варвинська селищна рада
Чернігівської області

Меморіальна дошка Аверкію Гончаренку

Дата: 29.01.2024 15:30
Кількість переглядів: 174

Щорічно 29 січня відзначають річницю бою під Крутами, знову і знову повертаючись до бою між українськими військовими курсантами та військами червоної армії під командуванням капітана Муравйова під Крутами.

У січні 1918 року на залізничній платформі в Крутах до 520 українських вояків і студентів з 16 кулеметами та однією гарматою дали бій росіянам, які мали десятикратну перевагу в живій силі, бронепотягах та артилерії. Українці затримали росіян на чотири дні, що дало змогу укласти Берестейський мирний договір (Брест-Литовський мирний договір). Керував операцією наш земляк родом із Дащенків, сотник армії УНР, великий патріот і борець за Україну – Аверкій Гончаренко.

Сьогодні відкрили меморіальну дошку на честь Аверкія Гончаренка на будівлі селищної ради, щоб увіковічити пам'ять про славетного земляка, щоб донести до майбутніх поколінь правду про істинних патріотів України.

Історичну важливість героїчної битви під Крутами та вагомість постаті борця за волю України засвідчують сучасні Українські воїни. Доброволець чоти «Карпатська Січ» (2014-2015 р.), учасник об’єднання «Легіон свободи», боєць 5-ого окремого штурмового полку ЗСУ, військовий з позивним Мамай розповів, що до них у гості на Донбас завітав волонтер Олег зі Сполучених Штатів Америки. В його місті Парма, в Клівленді похований Аверкій Гончаренко. Тож Мамай з побратимами вирішили передати на могилу свічку виготовлену з гільзи гранатомета вистріляної в Бахмуті. Громада Парми організувала панахиду біля місця поховання, та зачитала послання з України: «Дорогий наш друже славної пам’яті Аверкій Гончаренко, зі споконвік українського Донбасу шлемо тобі наш вояцький привіт. Тут ми б’ємо того ж ворога, що бив і ти».

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь