Варвинська селищна рада
Чернігівської області

«Трагедія, подвиг, пам’ять…»

Дата: 01.02.2024 14:07
Кількість переглядів: 60

Фото без опису29 січня 1918 року - день, який став символом героїзму та самопожертви молодого покоління у боротьбі за незалежність. Саме цього дня біля станції Крути 300 студентів вступили у нерівний бій із 4-тисячною червоною армією Муравйова, аби собою зупинити наступ більшовиків та відстояти УНР. Бій під Крутами, на декілька днів віддалив захоплення Києва. Втрати сягали: до 250 юнаків, одна рота (до 30 людей) студентів і 10 старшин. Бойовий наказ наша молодь виконала.

З метою вшанування пам’яті молодих борців за волю, формування почуття патріотизму, любові до свого народу, його історії та героїчного минулого було проведено ознайомчу бесіду із підобліковими Прилуцького районного сектору № 3.  Учасникам заходу було зачитано уривок з книги   Володимира Винниченка, котрий у своїй книзі " Відродження нації" якнайкраще описав ці події:

«…Це була війна впливом… Наш вплив був менший. Він був уже остільки малий, що ми з великими труднощами могли складати якісь невеличкі більш-менш дисципліновані частини й висилати їх проти більшовиків. Більшовики, правда, теж не мали великих дисциплінованих частин, але їхня перевага була в тому, що всі наші широкі маси солдатства не ставили їм ніякого опору або навіть переходили на їхній бік, що майже все робітництво кожного міста ставало за ними; що в селах сільська біднота явно була більшовицька; що, словом, величезна більшість самого українського населення була проти нас..».

»…

Десятиріччями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками, як у закордонній, так і у вітчизняній історіографії. Тож клієнтів пробації ознайомили з цікавими історичними фактами того часу та знаменними подіями, такими як,  встановлення у 2006  році на місці бою, пам'ятника героям події. Та випуском Монетного двору  в обіг пам'ятної монети номіналом 2 гривні з нагоди 80-ї річниці бою.

      

 Провідний інспектор Прилуцького РС № 3

філії ДУ «Центр пробації»

в Чернігівській області                                                                      Аліна БОРОДАЙ   

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь