A A A K K K
для людей із порушенням зору
Варвинська селищна рада
Чернігівської області

Як впоратися зі стресом під час війни?

Дата: 15.03.2024 09:11
Кількість переглядів: 133

Повномасштабне вторгнення росії в Україну вплинуло на психічне здоров’я  багатьох людей. Хронічний стрес, тривожність через обстріли, постійні переживання за рідних та близьких на фронті — все це постійні супутники життя українців. У таких умовах надзвичайно важливо піклуватися про своє психічне здоров’я. 

Як безпечно адаптуватися до сучасних реалій та зменшити наслідки стресових подій на ваше життя та здоров’я?  Ділимося порадами від Міністерства охорони здоров’я:

  • Зосередьтеся на тому, що можете контролювати. Концентруйтеся на створенні більш безпечних умов життя, турботі про близьких та рідних. 

  • Читайте новини з перевірених джерел. Це можуть бути офіційні сторінки органів місцевої влади, військових адміністрацій тощо. Переглядайте інформацію дозовано, адже цілодобове занурення у новини, може підвищити ризик панічних  настроїв, відчуття страху за себе і близьких. Будь-яку інформацію вчиться сприймати критично. 

  • Подбайте про запаси продуктів харчування та питної води. Спробуйте зробити  резерв у місці вашого укриття.

  • За можливості дотримуйтеся свого режиму дня, спіть не менше 7-8 годин на добу, якщо відчуваєте втому, давайте собі час на відпочинок.  

  • Робіть зарядку та більше рухайтеся! Регулярна фізична активність надзвичайно важлива для збереження загального та психічного здоров’я. 

  • Не забувайте про психологічну підтримку. У важкі часи важливо гуртуватися разом і підтримувати одне одного. Якщо у вас є можливість, будьте на зв’язку з близькими.

  • Допомагайте тим, хто цього потребує. 

  • Правильно та глибоко дихайте, рахуйте вдихи та видихи, врівноважуючи їх. Можна спільно співати чи рахувати, щоб зменшити всю стресовість ситуації.

Якщо ви відчуваєте  тривогу, страх, надмірне хвилювання, не зволікайте! Якомога швидше звертайтеся  до спеціаліста за допомогою. 

Жителям Варвинської, Срібнянської,  Талалаївської громад на Чернігівщині зможуть надати консультації кваліфіковані психологи та соціальні працівники, які є в складі мобільних медичних команд. 

Нагадуємо, що у віддалених населених пунктах цих громад щотижня працюють мобільні медичні команди. У Варвинській громаді — щовівторка, Талалаївській — щосереди,  Срібнянщина зустрічає лікарів кожного четверга.  

Записатися на прийом до сімейного лікаря або психолога мобільної медичної команди можна за телефоном у Талалаївській громаді +380995648152, у Варвинській громаді +380502096654, у Срібнянській громаді +380963841492.

Бережіть себе та своє здоров'я і перемога буде за нами!

Мобільні медичні команди працюють в межах проєкту «Інновації для подолання епідемії ВІЛ» за підтримки USAID. Напрям відновлення доступу населення Варвинської, Срібнянської та Талалаївської громад до медичних та психосоціальних послуг впроваджує благодійна організація «Чернігівська МЕРЕЖА».

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь