A A A K K K
для людей із порушенням зору
Варвинська селищна рада
Чернігівської області

Цукровий діабет та його небезпека

Дата: 22.03.2024 11:56
Кількість переглядів: 84

  В минулому році понад 531 тисячі людей в Україні діагностували цукровий діабет. Це значно більший показник, ніж в попередні роки. Зараз йде тенденція до збільшення людей, які мають це захворювання. Війна в Україні сприяє перебуванню людей в постійному стресі, а стрес є однією із причин появи цукрового діабету.  І, зазвичай, далеко не кожен із нас постійно перевіряє рівень цукру в крові, щоб, в разі чого, вчасно почати лікування.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я діабет – це захворювання, при якому підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну (гормону, який регулює рівень цукру (глюкози) у крові) або ж організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін. 

Є три основні типи діабету:

  1. Діабет 1 типу, інсулінозалежний.  Виникає, коли організм не виробляє достатньо інсуліну, щоби поглинати цукор (глюкозу) зі спожитої їжі, і не може перетворити його на енергію. 

  2. Діабет 2 типу. Виникає, коли організм не виробляє або не використовує інсулін повною мірою. Це найпоширеніший тип діабету.

  3. Гестаційний діабет. Його діагностують у період вагітності. Хоча він може спостерігатися і протягом певного часу після народження дитини.

Причини виникнення діабету 1 типу вивчені недостатньо, тому запобігти захворюванню майже неможливо. Водночас, достеменно відомо, що більшість випадків діабету 2 типу пов’язані з надлишком ваги та браком фізичної активності. Йому можна запобігти у 80% випадків.

До симптомів діабету зараховуємо: 

  • надмірне сечовиділення;

  • спрага;

  • постійне відчуття голоду;

  • втрата ваги;

  • постійне відчуття втоми;

  • погіршення зору.

Діабет із часом призводить до серйозних пошкоджень серця, кровоносних судин, очей, нирок і нервів. Дорослі люди з діабетом мають ризик розвитку інфаркту та інсульту у 2-3 вищий за інших. Цукровий діабет призводить до виникнення виразок на ногах, їхнього інфікування та пізніше – ампутації.

Однією із особливостей цукрового діабету є ураження сітківки очей, або діабетична ретинопатія, яка виникає внаслідок ураження дрібних кровоносних судин та може призвести до втрати зору.

Діабет є основною причиною ниркової недостатності.

Найчастіше цукровий діабет зустрічається в людей, які:

  • мають надлишкову вагу;

  • старші за 45 років;

  • мають випадки захворювання на діабет або серцево-судинні хвороби у сім’ї;

  • страждають на високий кров’яний тиск;

  • ведуть малорухливий спосіб життя;

  • тривалий час перебувають у стресових ситуаціях.

Для того, щоб контролювати рівень цукру в крові необхідно час від часу здавати загальний аналіз крові, вимірювати його за допомогою глюкометра. 

Нагадуємо, що у віддалених населених пунктах Варвинської, Талалаївської, Срібнянської громад на Чернігівщині щотижня працюють мобільні медичні команди. У Варвинській громаді — щовівторка, Талалаївській — щосереди,  Срібнянщина зустрічає лікарів кожного четверга.  

 Працівники мобільних медичних команд допоможуть виміряти рівень цукру, нададуть необхідну консультацію щодо цього захворювання і за потреби перенаправлять до вузького спеціаліста. 

Записатися на прийом мобільної медичної команди можна за телефоном у Талалаївській громаді +380995648152, у Варвинській громаді +380502096654, у Срібнянській громаді +380963841492.

Нехай всі будуть здорові!

Мобільні медичні команди працюють в межах проєкту «Інновації для подолання епідемії ВІЛ» за підтримки USAID. Напрям відновлення доступу населення Варвинської, Срібнянської та Талалаївської громад до медичних та психосоціальних послуг впроваджує благодійна організація «Чернігівська МЕРЕЖА».

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь