Варвинська селищна рада
Чернігівської області

ЧОМУ ВАЖЛИВО КОНТРОЛЮВАТИ РІВЕНЬ ХОЛЕСТЕРИНУ

Дата: 17.06.2024 09:30
Кількість переглядів: 56

Холестерин може стати невидимим ворогом, який поступово забиратиме ваше здоров’я. Але тільки у випадку, якщо не контролювати його рівень.

Особливо важливо слідкувати за рівнем холестерину людям, які належать до групи ризику:

мають сімейну історію серцево-судинних захворювань;

було діагностовано ішемічну хворобу серця, інсульт або міні-інсульт, захворювання периферичних артерій; 

мають надмірну вагу;

хронічні запальні процеси, наприклад, ревматоїдний артрит, псоріаз або ВІЛ;

хворіють на діабет або мають високий тиск.

За рекомендацією Міністерства охорони здоров'я (https://moz.gov.ua/article/health/chomu-kozhen-mae-znati-svij-riven-holesterinu) навіть якщо ви почуваєтесь добре — ви маєте регулярно контролювати рівень холестерину аби вберегти себе від небезпечних захворювань, рекомендується тестувати рівень холестерину дорослим кожні 4-6 років.

Перевіряти цей показник варто значно частіше, якщо ви в групі ризику. 

Як підтримувати здоровий баланс холестерину?

 Передусім слідкуйте за раціоном. Зміна на більш здорову дієту може зменшити загальний рівень холестерину на більш ніж 10%, якщо його понад міру.

Варто вживати невелику кількість продуктів, що містять насичені жири (м’ясо, сало, тваринні жири, вершкове масло, незбиране молоко) та надавати перевагу рибі і складним вуглеводам (овочі, фрукти, бобові, продукти з цільного зерна).

Будьте фізично активні. Фізична активність допомагає підвищити рівень “хорошого” холестерину, нормалізувати тиск, тренувати судини, підтримувати здорову вагу та знизити ризики появи діабету.

Кидайте курити. Відмова від куріння сприяє підвищенню рівня ліпопротеїдів високої щільності. В організмі відбуваються суттєві зміни вже навіть коли ви не курите протягом 20(!) хвилин — нормалізується тиск та частота серцевих скорочень. Протягом 3 місяців — відбувається поліпшення кровообігу та функції легень. Вже через рік — ризик появи серцевих захворювань зменшується вдвічі в порівнянні з курцями. Тому так важливо позбутися цієї звички! Куріння призводить в нашому тілі до вибуху вільних радикалів, чим сприяє розвитку атеросклерозу, хвороб серця та легенів.

Якщо ви маєте підвищений рівень холестерину основна рекомендація — модифікація способу життя з урахуванням порад, що вказані вище. Прийом спеціальних ліків може бути рекомендовано, якщо ці заходи не допомагають.

Не забувайте,  що зараз на Чернігівщині реалізується проєкт з відновлення медичних послуг у деокупованих та віддалених громадах. На разі, мова йде про Варвинську, Срібнянську та Талалаївську громади. У складі кожної медичної команди працює сімейний лікар, якому можна задати всі питання щодо свого здоров'я і виміряти рівень холестерину за допомогою здачі відповідних аналізів на місці роботи медичної команди.

Мобільні медичні команди працюють у Варвинській громаді — щовівторка, Талалаївській — щосереди,  Срібнянщина зустрічає лікарів кожного четверга.  

Записатися на прийом до представника мобільної медичної команди та задати всі уточнюючі питання можна за телефоном у Талалаївській громаді +380995648152, у Варвинській громаді +380502096654, у Срібнянській громаді +380963841492.

Мобільні медичні команди працюють в межах проєкту «Інновації для подолання епідемії ВІЛ» за підтримки USAID. Напрям відновлення доступу населення Варвинської, Срібнянської та Талалаївської громад до медичних та психосоціальних послуг впроваджує благодійна організація «Чернігівська МЕРЕЖА».

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь