Варвинська селищна рада
Чернігівської області

У Варвинській громаді за шість місяців роботи мобільних медичних команд медики та соціальні працівники проконсультували 588 людей

Дата: 01.07.2024 09:24
Кількість переглядів: 47

Із початку реалізації проєкту відновлення медичних послуг у віддалених населених пунктах, який реалізується в трьох громадах нашої області (Варвинській, Срібнянській, Талалаївській) у Варвинській громаді було здійснено 23 виїзди в сільські населені пункти і проконсультовано 588 людей.

Координатор проєкту в цій громаді Доля Любов Вікторівна поділилась особливостями роботи медичних команд на виїздах протягом шести місяців роботи.

“Свої перші виїзди ми з колегами здійснили в січні цього року. Попередньо провели рекламну кампанію, щоб люди знали, готувалися і прийшли. Спочатку людям наші приїзди були за новину, до якої деякі ставилися із настороженістю, але згодом всі звиклися, усвідомили користь і зараз вже сміливо мені телефонують, щоб дізнатися деталі приїзду лікарів та соціальних працівників в конкретне село.

З кожним виїздом робота мобільних медичних команд удосконалюється, враховуючи побажання пацієнтів, та завдяки оперативному реагуванню керівництва проєкту щодо забезпечення команд всім необхідним.

Перші виїзди мобільних медичних команд не були забезпечені медичним обладнанням. Наразі медичні мобільні команди оснащені тонометрами, глюкометрами,холестерометром, кардіографом та іншим медичним обладнанням.Проєкт забезпечив навчання наших лікарів на новому обладнанні (готується навчання по роботі на портативному УЗД-апараті, який ми потім зможемо брати на виїзди).

При медичному огляді пацієнту вимірюється рівень кисню та глюкози в крові, при необхідності робиться кардіограма. Практикуємо забір крові на аналізи, яку веземо в лабораторію, де проводяться лабораторні дослідження. В командах працюють 8 лікарів та 9 медичних сестер, що надають первинну медичну допомогу. Разом з ними спеціалізовану медичну допомогу надають лікар-невропатолог та лікар - оталаринголог, який також вимірює гостроту слуху на аудіометрі.

Майже у всіх сільських населених пунктах у членів медичних команд є можливість скористатися інтернетом для вирішення багатьох питань. Це також дає можливість медичним працівникам на місці за результатами огляду пацієнта виписати людям рецепти на лікарські засоби, направлення на огляд лікарями спеціалізованої медичної допомоги,

Багато людей зізнається, що якби мобільні медичні команди не приїхали в село, вони б ніколи не знали причини поганого самопочуття, адже навіть не розглядали можливість поїхати в лікарню. А в багатьох цієї можливості і не було. За період роботи двох кварталів ми вже виходимо на третє коло виїздів в одні і ті ж населені пункти.

В ході реалізації проєкту додатково почала діяти послуга безкоштовного підвозу людей в лікарню на консультацію до тих спеціалістів, яких не має в складі наших виїзних команд. Такою послугою скористалися 8 жителів громади із сіл Світличне, Богдани та Антонівка. Наразі працюємо, щоб більше людей завдяки цій послузі, змоглии змійнити своє здоров’я.

Мене дуже радує те, що зараз люди не бояться йти до психолога в порівнянні з першими виїздами.

Не дивлячись на те, що зараз в розпалі сільськогосподарські роботи, люди все одно чекають команду і приходять на консультації самі, приводять своїх рідних та близьких.

Також в ході роботи наших спеціалістів у віддалених населених пунктах було неодноразово здійснено виїзди додому до тих людей, які не мають змоги прийти на прийом самостійно.

Зараз можу сказати, що лікарям вдалося завоювати довіру до себе і люди йдуть на контакт, не боячись медиків та соціальних працівників. В нашій медичній команді дуже злагоджена робота, всі залюбки діляться досвідом і створюють такі умови, щоб люди отримали те, за чим прийшли,”- говорить Любов Вікторівна.

В липні розпочинається третій квартал роботи мобільних медичних команд, тож нагадуємо, у Варвинській громаді лікарі працюють щовівторка. Щоб дізнатися всі деталі щодо виїздів можна за номером: +380502096654.

Мобільні медичні команди працюють в межах проєкту «Інновації для подолання епідемії ВІЛ» за підтримки USAID. Напрям відновлення доступу населення Варвинської, Срібнянської та Талалаївської громад до медичних та психосоціальних послуг впроваджує благодійна організація «Чернігівська МЕРЕЖА».

За інформацією пересслужби проєкту

На фото Варвинська ММК

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь