Варвинська селищна рада
Чернігівської області

Небезпечний БОТУЛІЗМ!  

Дата: 11.09.2024 16:22
Кількість переглядів: 47

Фото без описуТрадиційно в Україні кожного року реєструються випадки ботулізму.

      На території Чернігівської області від початку року захворіло двоє осіб, причиною захворювання стало вживання  риби в’яленої непатраної домашнього приготування.

                 В Україні за 2023 рік зареєстровано 74 осередки ботулізму, внаслідок яких захворіло 85 осіб, з них 4 дитини. П’ять випадків стали летальними. Понад половину (57,1%) - захворіли через вживання консервованих продуктів, решта — через в’ялену/сушену рибу домашнього приготування.

       В зв’язку з погіршенням якості води в річці Сейм, та масовим мором риби, що може спричинити різкий підйом захворюваності на ботулізм,  ще раз звертаємо увагу на це захворювання.

            Ботулізм – це дуже небезпечна і в багатьох випадках смертельна харчова токсикоінфекція, яка виникає при вживанні продуктів, заражених мікробами групи клостридій Clostridium botulinum.

Ці мікроби у великій кількості присутні в грунті та в мулі річок та озер, куди потрапляють з фекаліями тварин. У несприятливих умовах мікроби переходять у спорову форму та можуть виживати при низьких температурах тривалий період. Спори дуже стійкі до дії факторів зовнішнього середовища, вони не гинуть навіть при кип’ятінні протягом 5 годин. Харчові продукти, забруднені цими мікробами і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм. Збудник розмножується в анаеробному середовищі (середовищі, в якому немає або недостатньо кисню, наприклад, в банці з консервою), при цьому виділяється ботулінічний токсин. Ботулотоксин – одна з найсильніших отрут, що зустрічаються в природі.

Найчастіше Clostridium botulinum можна виявити в продуктах домашнього приготування: солоній та копченій рибі, м’ясній консерві, консервованих грибах і овочах.

Характерно, що спори Clostridium botulinum містяться в зараженому продукті не рівномірно, а зосереджені в окремих ділянках. Тому з однієї банки або одну і ту ж копчену рибу може їсти вся сім’я, а захворіти можуть лише один або кілька людей, які споживала в їжу ті ділянки консерви, в яких були спори збудника та ботулінічний токсин.

Інкубаційний період при ботулізмі становить від кількох годин до 5 днів.

Його тривалість залежить від кількості ботулотоксину, що потрапив в організм хворого.

Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, без різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. Спочатку з’являються короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп).

Надалі з’являється порушення зору — одна з найперших ознак ботулізму. Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» в горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі.

Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом — хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря!!!!

Тільки кваліфікована допомога в умовах стаціонару з введенням ботулінічного антитоксину врятує вам життя.

З метою недопущення захворювання на ботулізм рекомендуємо:

  • відмовитись від вживання продукції як домашнього, так і промислового виробництва, якщо ємність має ознаки порушеної герметичності, деформована або роздута;
  • не вживати в'ялену, копчену, солону та консервовану рибу домашнього виготовлення;
  • не вживати продукти, якщо сумніваєтесь у їхній якості та дотриманні правил зберігання та/або транспортування;
  • не купувати консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук та на стихійних ринках.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно.

Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

 

Варвинське відділення

ДУ»Чернігівський обласний центр контролю

та профілактики хвороб»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь