Чим корисні сезонні овочі
Сезонні овочі – важливий компонент збалансованого харчування. Продукти, що дозрівають у свій природний період, містять максимальну кількість поживних речовин і вітамінів, необхідних для підтримки здоров'я організму. Такі овочі часто є свіжішими та менш обробленими, оскільки не потребують довготривалого зберігання чи транспортування. Приємний бонус – споживання сезонних продуктів є значно дешевшим.
Міністерство охорони здоров'я зазначає (,https://moz.gov.ua/uk/chim-korisni-sezonni-ovochi-ta-na-yaki-z-nih-zvernuti-uvagu-2), що фрукти та овочі в щоденному раціоні можуть знизити ризик деяких неінфекційних захворювань, зокрема, серцево-судинних, діабету та певних видів раку. На які сезонні овочі варто звернути увагу, щоб бути здоровими? Розповідаємо нижче.
БУРЯК
Буряк містить вітаміни, мінерали та антиоксиданти, які підтримують здоров'я серця і кровоносної системи. Його традиційно використовують у салатах, смузі й борщі. Але буряк також можна використовувати як здоровий перекус у школу чи на роботу.
Вітаміни:
Вітамін С (аскорбінова кислота) – зміцнює імунну систему, підтримує здоров'я слизових оболонок і шкіри.
Вітамін В9 (фолієва кислота) – важливий для утворення клітин крові, запобігання анемії, а також обов’язковий для нормального розвитку нервової системи плода під час вагітності.
Вітамін В6 (піридоксин) – необхідний для утворення клітин крові, оптимального функціонування мозку, підтримки обміну речовин тощо.
Вітамін А у формі бета-каротину, який підтримує здоров'я органу зору, шкіри та слизових оболонок.
МОРКВА
Корисні вітаміни та мікроелементи, які містяться в моркві, підтримують здоров'я шкіри, серця та покращують травлення. Як і буряк, морква – чудова альтернатива нездоровим снекам для перекусів.
Вітаміни:
Вітамін A і С (про них йшлося вище).
Вітамін K – необхідний для згортання крові та здоров’я кісток.
Вітаміни В6 і В7 – відіграють важливу роль у метаболізмі жирів і білків, здоров’ї нервової системи.
Мікроелементи:
Калій (писали вище).
Інші корисні компоненти:
Бета-каротин – основний антиоксидант у моркві, який перетворюється в організмі на вітамін A.
Рослинні харчові волокна (клітковина) – корисні для травної системи, забезпечують оптимальну композицію бактерію у кишківнику, сприяють зниженню рівня холестерину, покращенню обміну речовин.
ГАРБУЗ
Вітаміни
Вітаміни А, С, К, В9 (див. вище).
Вітамін E, який має антиоксидантні властивості, допомагає зберігати здоров’я шкіри та захищає клітини від ушкоджень вільними радикалами.
Мікроелементи:
Калій, магній (див. вище).
Цинк, важливий для імунної системи, допомагає у загоєнні ран та підтримує здоров’я шкіри.
Інші корисні компоненти:
Бета-каротин та клітковина (див. вище).
Гарбуз також містить невелику кількість білка та низький рівень жирів, а отже – це хороший вибір для збалансованого меню.
КАРТОПЛЯ
Картопля – мабуть, найбільш оцíнена в нашій гастрономічній культурі. І хоча деякі люди демонізують її, спожита в розумних кількостях картопля все ж є важливим джерелом поживних речовин і вітамінів, а також крохмалю, складного вуглеводу, який забезпечує організм тривалим запасом енергії.
Вітаміни:
Вітаміни С, B6 і B9 (див. вище).
Мікроелементи:
Калій, магній (див. вище).
Залізо – необхідне для утворення гемоглобіну, який транспортує кисень у крові, та загальної енергії організму.
Фосфор – підтримує здоров'я кісток і зубів, допомагає в енергетичному обміні в клітинах.
КАПУСТА
Біла капуста містить багато корисних елементів, що роблять її важливим продуктом у здоровому харчуванні. Вона особливо багата на клітковину та вітамін С, тому дуже важливо додавати її до свого щоденного раціону.
Вітаміни:
Вітаміни С, К, В9 (див. вище).
Мікроелементи:
Калій, а також невеликі кількості заліза, кальцію і магнію (див. вище).
Інші корисні компоненти:
Рослинні харчові волокна й антиоксиданти.
ГРИБИ
Це не овочі, але все ж дуже сезонна для українців їжа, яка близька за поживною цінністю до овочів. Передусім важливо пам’ятати, що найбезпечніші гриби – вирощені у промислових умовах. Тож утримайтеся від збирання диких грибів у лісі. Гриби містять багато вітамінів і поживних речовин, а також є джерелом білка.
Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує споживати понад 400 грамів фруктів і овочів на день. Разом зі здоровою дієтою з низьким вмістом жирів, цукру і солі це допоможе поліпшити загальний стан здоров'я і знизити ризик деяких неінфекційних захворювань.
Зараз на Чернігівщині реалізується проєкт з відновлення медичних послуг у деокупованих та віддалених громадах. Мова йде про Варвинську, Срібнянську та Талалаївську громади. У складі кожної медичної команди працює сімейний лікар, якому можна задати всі питання щодо свого здоров'я.
Мобільні медичні команди працюють у Варвинській громаді — щовівторка, Талалаївській — щосереди, Срібнянщина зустрічає лікарів кожного четверга.
Записатися на прийом до представника мобільної медичної команди та задати всі уточнюючі питання можна за телефоном у Талалаївській громаді +380995648152, у Варвинській громаді +380502096654, у Срібнянській громаді +380963841492.
Мобільні медичні команди працюють в межах проєкту «Інновації для подолання епідемії ВІЛ» за підтримки USAID. Напрям відновлення доступу населення Варвинської, Срібнянської та Талалаївської громад до медичних та психосоціальних послуг впроваджує благодійна організація «Чернігівська МЕРЕЖА».