A A A K K K
для людей із порушенням зору
Варвинська селищна рада
Чернігівської області

Спалювання листя – шкода довкіллю !

Дата: 04.09.2018 10:58
Кількість переглядів: 6257

Фото без описуНеодноразово повідомлялося про шкідливість спалювання сухих рослинних залишків. Але, на жаль, проблема і далі залишається актуальною.

Восени  активізується діяльність сезонних «паліїв» – опале листя вони утилізують у вогнищах неподалік житлових будинків.

Ми  мешкаємо у середовищі з техногенним навантаженням, а тут ще проблема із опалим листям. , спалюють його, не задумуючись над тим, якої шкоди це завдає довкіллю.

Либонь, не кожен знає, що тонна тліючого листя виділяє 30 кілограмів чадного газу (він зв’язується із гемоглобіном крові, блокує постачання кисню до тканин організму) та кілька кілограмів мікрочастинок диму.

Крім цього при згорянні листя та рослин виділяються важкі метали, чадний газ, окис азоту й багато інших канцерогенних сполук. А така речовина як бензопірен може викликати ракові захворювання.

Де ж воно все це береться і як потрапляє така отрута до красивих садово-паркових насаджень?

До дерев і кущів, що ростуть уздовж доріг та вулиць селища, забруднювачі надходять з повітря та із забруднених вод і грунтів. Від них зелені насадження отримують важкі метали й нафтопродукти. Та й тут не обходиться без всюдисущого токсичного бензопірену. Адже він накопичується в грунтах зелених насаджень ще й через те, що його виділяє асфальт, яким покриті вулиці, площі, прибудинкові території.

Та не тільки мешканці селища зазнають шкоди від спалювання листя. Небезпека від нього поширюється й на жителів сільської місцевості. Нині, мабуть, рідко зустрінеш людину, яка б не використовувала у своєму саду, на городі чи на присадибній ділянці засоби від шкідників і гризунів. А восени під час спалювання бур’янів, трави, інших рослинних залишків пестициди та отрутохімікати, накопичені рослинами за сезон, виділяються в повітря.

Спалювання рештків рослин і опалого листя небезпечне ще й тим, що може перерости у неконтрольоване горіння. А це  в свою чергу може призвести до пожежі.

Комусь може здається, що нічого серйозного тут немає, а насправді бачимо яку небезпеку становить спалювання листя.

Тому при наведенні ладу біля своїх садиб, на городах, прибудинкових територіях намагайтеся не шкодити довкіллю, а отже і своєму здоров’ю та здоров’ю оточуючих.

Проте, мало хто знає, що опале листя приносить користь ґрунту та рослинам. Опале листя можна використовувати як добриво, тоді, розпадаючись воно повертає всі поживні речовини, що отримувало протягом свого зростання. Ті частини листка, що розкладаються не так швидко, як черешки, виконують важливу функцію – структурують ґрунт, що дуже покращує його якість. Але це не все, чим корисне опале листя, адже поступово розкладаючись, воно дає їжу бактеріям і комахам, які живуть у ґрунті. Їх сусідство дуже корисне, вони видаляють з ґрунту патогенних організмів грибкового і бактеріального типу.

Ще одне застосування опалого листя – це мульчування ним рослин на присадибній ділянці. Сухим листям можна укривати на зиму троянди, інші багаторічники, садову суницю, ягідні кущі, виноград, посадки часнику. Таким способом можна захистити ґрунт і поліпшити його якості. Одна з головних корисних властивостей мульчування – перешкоджання росту бур’янів.

Варвинська селищна рада  закликає мешканців Варвинщини не палити листя, не робити шкоди своєму здоров’ю та навколишньому природному середовищу.

Також нагадуємо, що самовільне випалювання рослинності або її залишків забороняється статтею 771 Кодексу України про адміністративні правопорушення та тягне за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь