A A A K K K
для людей із порушенням зору
Варвинська селищна рада
Чернігівської області

Інтерв`ю із селищним головою В.В. САВЕРСЬКОЮ-ЛИХОШВОЮ

Дата: 19.10.2018 10:04
Кількість переглядів: 783

Запитай у мерії

Що нині у варвинців на вустах?..

- Шановна Валентино Василівно, серед мешканців селища і громади  шириться обговорення як проблем життєдіяльності Варвинщини, так і моментів Вашого приватного життя.  Це обговорення часто межує з домислами, котрі виникають почасти за відсутності інформації з перших вуст. Тож наразі є низка запитань, які варто ставити, як мовиться, прямо, без обиняків -  у рубриці «Запитай у мерії».

Зокрема, люди обурюються, що селищна рада не надає у заявлених обсягах співфінансування первинній та вторинній медицині, терцентру соцзахисту та іншим районним установам. Крім того, начебто затримується виплата заробітної плати водіям МНВК, хоча навчально-виробничий комбінат  передано на утримання ОТГ. То чи  правда це?

- Вельмишановні мешканці селища, ОТГ та району! Я чітко пояснюю: Варвинська селищна рада зобов’язана забезпечити виплату заробітної плати працівникам установ, засновником яких вона є. Це всі ті установи, які перейшли під юрисдикцію селищної ради. Наприклад, заклади освіти, культури  ОТГ та інші. Ці заклади селищна рада забезпечує в повному обсязі.

 Лише за дев’ять місяців 2018-го року Варвинська селищна рада надала 8 млн. грн. допомоги  для виплати заробітної плати іншим установам, які фінансуються з районного бюджету, тобто первинній та вторинній медицині, терцентру та ін. Уявіть собі, скільки доріг можна було б підремонтувати за ці кошти.

Шановні мешканці! Можна говорити, що у Варві живуть і працюють в установах району наші мешканці чи виборці, проте ці  установи мають засновників, які зобов’язані, підкреслюю, зобов’язані  утримувати їх. Селищна рада не може і не зобов’язана  утримувати всі установи району, яким не вистачає коштів.

У кожної із цих установ є засновник і він зобов’язаний забезпечити виплату заробітної плати. А якщо коштів не вистачає, то необхідно звертатися до обласної державної адміністрації. Останньою буде здійснено перерозподіл коштів державної дотації, що надходить із державного бюджету.

Селищна рада може  при наявності програми співфінансувати, наприклад,  купівлю пожежного автомобіля,  будівництво гаража для нього чи придбання лінійного прискорювача для онкодиспансера тощо.

Якщо мислити глобально, то найбільша проблема криється в тому, що мешканці району свого часу  не дослухалися до рекомендацій Кабінету Міністрів України і не  виявили бажання об’єднатися в ОТГ  рамках перспективного плану: Варвинський район – одна громада. Нині, коли є ймовірність, що  в районі  діятиме ще одна   громада - Озерянська, ситуація може ускладнитися. А проблему кожному  потрібно шукати лише в собі…

Щодо діяльності МНВК, то скажу наступне: затримки із виплатою заробітної плати працівникам комбінату  не було і немає. Працівники МНВК заробітну плату отримали вчасно – 5 жовтня.

Шановні мешканці! Як ви помітили, нині в районі та ОТГ  має місце  подвоєння управління. Наприклад, ми маємо відділ освіти Варвинської селищної ради і сектор освіти Варвинської РДА, відділ культури селищної ради та відділ культури РДА. Це, знову ж таки, відбувається через той факт, що мешканці  не змогли об’єднатися за принципом: один район - одна громада.

-  Від справ громадівських – до особистих. Чи правда,  що Ви маєте квартири в різних містах України: Києві, Прилуках  тощо?

- Ні, неправда. Я живу, як і жила раніше,  в однокімнатній квартирі. З огляду на те, що мій внук має інвалідність і з ним  проживати в багатоквартирному будинку дуже важко,  я купила невеликий будинок  по вулиці Вороного у селищі, щоб мати власний двір та  кілька кімнат. Для такого придбання взяла  три кредити - в «ПриватБанку», Ощадбанку та у фонді «Власний дім».

- До речі, як було забезпечено твердим покриттям  вулицю  Вороного, яка наразі і Вам стала рідною?

- Так, як забезпечувалися  всі вулиці, і так, як  це робилося   й у минулі роки. 

Нагадаю, що лише депутати мають можливість розглядати та приймати рішення з питань майна, землі та бюджету. Ніхто не має права цим займатися, крім депутатського корпусу. Якби будь-який голова вирішував  долю вище зазначених питань  і намагався б самовільно профінансувати ті чи інші роботи, придбання,  то на заваді цьому обов’язково  стало б  казначейство, яке для того й існує, щоб не допустити порушень Бюджетного кодексу України.

Щодо ремонту доріг, то є певний порядок. На сесії селищної ради   затверджується перелік вулиць, на яких виконуватиметься  поточний,  середній  чи капітальний  ремонт твердого покриття. У переліку була й вулиця Вороного, на  якій ніколи не було твердого покриття. Депутатом попереднього скликання від вулиці Вороного був  П.К. Цопа, який багато разів звертався з проханням відремонтувати вулицю. Але, як відомо, все  робиться поетапно. Цьогоріч дійшла черга й до цієї вулиці. Наступного року селищна рада має намір продовжувати  поточний  ремонт тих вулиць, які розпочали ремонтувати 2018-го   і не завершили.

Шановні варвинці, акцентую вашу увагу, що цьогоріч депутати селищної  ради вперше за кілька років вирішили ремонтувати дороги таким чином: першочергово здійснювався поточний ремонт  на центральних вулицях  селища, а далі було вирішено хочаб  частково підремонтувати ті вулиці, які ніколи не мали твердого покриття, адже на цих вулицях також живуть люди…

Таким чином були  підремонтовані вулиці Підгірна, Одеська, Заводська, Київська, Галицька, Першотравнева, Приудайська в с. Леляки,  Шевченка в с. Калиновиця та інші. Туди було завезено щебінь та здійснено його розклинювання асфальтною крихтою. Тобто це було не асфальтування, а лише зроблено  тверде покриття. Наступного року селищна рада має намір продовжувати цю справу  з тим, щоб за кілька років навести відносний порядок на найпроблемніших вулицях селища.

- Мерії завжди дорікають тим, що на кладовищах місця індивідуального користування перебувають у не належному стані?

- Неправда. Нині місця індивідуального користування у відносно нормальному стані. Кожний може особисто пересвідчитися в цьому. Зрозуміло,  у цих місцях важко досягнути ідеального порядку, проте вони прибираються.

- За пропозиціями мешканців селища, а особливо молодих мам, які гуляють з дітками в парку Слави, там необхідно встановити туалет.  Адже непоодинокі випадки, коли  казкові будиночки, які слугують  місцем дозвілля та ігор дітей, використовуються, як-то кажуть, не за призначенням…

- Дякую за слушне зауваження. Подумаю над його втіленням.

- По вулиці Ломоносова з протилежного боку церкви стоять сміттєві контейнери. Вони постійно переповнені, бачити те  неприємно. Що можна зробити?

- Безперечно, така проблема існує. На жаль,  мешканці так званого мікрорайону «Бриликовий хутір» не виносять сміття із власних будинків на трактор, який їздить два рази на місяць, а несуть його прямісінько до контейнерів, що  стоять із тильного боку церкви.

Шановні мешканці Варви! Як ви пам’ятаєте, на ваше прохання було поставлено контейнери для того, щоб жителям Варви було куди нести бур’ян, прибираючи могили своїх рідних. Контейнери були поставлені винятково для цієї мети, а не для того, щоб  жителі мікрорайону виносили  побутове сміття.

З огляду на ситуацію, багато мешканців селища просять  взагалі прибрати  контейнери з вулиці Ломоносова.  Але, як на мене, краще частіше звільняти контейнери, ніж залишати терикони сміття  в межах кладовища.

Нині директор КП «Господар» Руслан  Юсупович  Ніязов попереджений про  те, що вивозити сміття потрібно частіше, тобто двічі на тиждень.

- І насамкінець,  скажіть,  будь ласка, чи правда, що нині йде судовий процес стосовно автостанції? Начебто вона була незаконно продана?

- Я вже кілька разів пояснювала через газету,  що селищна рада не мала і нині не має ніякого відношення до автостанції, адже остання ніколи не була власністю селищної ради і впливати  на її роботу селищна рада  не може.

Вже після факту  купівлі-продажу автостанції, довідавшись про це разом з рештою мешканців, я була на прийомі в очільника обласної Служби автомобільних доріг. Він чітко заявив:  автостанція   нерентабельна і керівництво  не має  наміру її  утримувати. Якщо селищна чи районна ради мають таку можливість, то можуть надавати іншу субвенцію. Проте утримання автостанції із селищного чи районного бюджетів  – це  нецільове використання бюджетних коштів.

Нині приміщення автостанції придбано приватним підприємцем.   Ніякого позову  селищна рада не отримувала.

- Дякую за відповіді на запитання.

Записала  Є. Зима


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь