Варвинська селищна рада
Чернігівської області

Перший партисипативний  "млинець" - грудкою...

Дата: 01.08.2019 12:22
Кількість переглядів: 701

Тридцять років тому у світовій прак­тиці управління державами і їх адмінодиницями почали впроваджувати партисипативний бюджет – бюджет за участю громадян, з врахуванням ініціатив мешканців громади. Рarticipation з англійської - участь,  bougette – гаманець, наш спільний гаманець, який наповнюється податками і зборами і забезпечує видатки. Така форма взаємодії з громадськістю дозволяє втілювати важливі для людей проекти і підвищувати їх роль в управлінні громадою.

Стартувавши у Бразилії, такий досвід нині підтримують практично всі країни, у 250 містах світу існують «бюджети участі». Із впровадженням реформи децентралізації залучати громадян до ефективного бюджетування почали у ОТГ Черкаської, Полтавської, нашої Чернігівської областей. Міста - обласні центри цих регіонів передбачають на рік по 5 млн грн на такі потреби, мають позитивний досвід громади Прилук, Сосниці, Мени, Коропа, Корюківки та ін.

Законодавчої бази щодо цього питання в країні поки що немає, але кожна громада розробляє свій порядок використання таких коштів, прописує напрямки, на які їх можна спрямувати. Наприкінці грудня 2018 року, приймаючи бюджет -2019, і ми передбачили 200 тис. грн на такі цілі. Було створено відповідну робочу групу, розпочалася робота над проектами від громадян, ознайомлення з якими відбувалося через сайт ради. 

Перша пропозиція – на місці існуючої автобусної зупинки по 900-річчя Варви спорудити павільйон-автостанцію – надійшла від депутата селищної ради В.І. Небрата, проте не знайшла підтримки серед членів робочої групи. На відносно невеликі кошти добротної будівлі не побудуєш, а щодо облаштування кімнати очікування є попередня домовленість із новим власником приміщення колишньої автостанції. Ще одна пропозиція надійшла від керівника стрілецького клубу «Фортеця» А.І. Кисіля щодо придбання обладнання, витратних матеріалів  для клубу, проте для втілення задуму громадській організації доведеться відкривати казначейський рахунок, врахувати ряд інших документальних нюансів, адже діяльність ГО – доволі специфічна.  Всі ці моменти варто вивчити і доопрацювати на подальші роки, не відкидаючи такої доброї ідеї для залучення молоді до спортивної роботи.

Серед тих проектів, котрі реальніше втілити, робоча група зупинилася на таких: 

- облаштування скейт-майданчика на території колишнього ДТСАФу (ініціатива місцевого вуличкому С. В. Кисіль) – поряд вже встановлено дитячий майданчик, решта території має тверде покриття, розпочавши із двох сертифікованих гірок з часом можна було б удосконалювати цей комплекс; 

- заміна інсталяції «Я люблю Варву» (центральна площа селища) на добротнішу (проект від Г.Г. Танькової, робітниці загону благоустрою);

- встановлення декоративної трисекційної арки на центральному вході до скверу «Казкове містечко» (Н.В. Хажанець, майстер загону благоустрою), котра б його чітко позначила. Ми всі звикли користуватися підходами й стежками до цього місця відпочинку з вул. Миру, Шевченка, від школи й стадіону, тоді як центральний вхід – під переходом між будівлями будинку культури і спортзалу, його вже дещо благоустроєно, заасфальтовано головну алею. 

Група попрацювала, кошти закладалися, проекти готувалися, вони знайшли певну підтримку варвинців – до півтисячі осіб проголосувало на сайті… Проте, коли постала необхідність ухвалити суто технічне рішення – для здійснення фінансування слід змінити коди економічної класифікації таких видатків, належною підтримкою  серед депутатського загалу заручитися не вдалося. Нас всіх жде напруженіша у фінансовому плані частина року, коли першочергово здійснюватимуться видатки на зарплату, енергоносії тощо, тож депутати ретельніше вивчають нагальність тих чи інших бюджетних витрат. Відтак, наразі фінансування згаданих ініціатив здійснюватися не буде.

У зв`язку з цим з великою прикрістю приношу свої вибачення учасникам проектів і всім варвинцям за наш, як-то кажуть, перший парсипативний «млинець» грудкою. 

Вельмишановні земляки. Від втілення бюджету за участю громадян на подальші роки ми не відмовляємося  і врахуємо цей попередній, хоч і дещо невдалий, досвід у підготовці майбутніх проектів. Серед них за бажанням варвинців можуть бути і ті, котрі не вдалося реалізувати у 2019-ому році. 

Тож запрошуємо генерувати цікаві і корисні всім ініціативи активну громадськість, нещодавно створену Молодіжну раду та всіх охочих мешканців громади. З боку апарату селищної ради  надаватиметься всебічна організаційна допомога. Навіть невдалий досвід є корисним. Він допоможе всім нам удосконалюватися, наполегливіше працювати на подальшу  розбудову своєї громади.

Фото без опису

З повагою до всіх і  надією на порозуміння  Валентина Саверська- Лихошва,  Варвинський селищний голова


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь