A A A K K K
для людей із порушенням зору
Варвинська селищна рада
Чернігівської області

19 серпня відзначається друге велике свято серпня – Яблучний Спас

Дата: 20.08.2019 12:30
Кількість переглядів: 1644

 Другий Спас або як його ще називають Спас на горі, Середній Спас, Преображення або Преображення Господнє.

   19 серпня 2019 року в рамках культурно-просвітницького проекту «Збережемо традиції предків» в Варвинській районній філії Чернігівського обласного центру зайнятості провели інформаційний семінар на тему  "  «Три серпневі Спаси: традиції святкування в Україні»

Вважається, що з настанням Яблучного Спаса закінчується літо і приходить пора осені. Після цього свята, дійсно, стає прохолодно.

За народними прикметами, Яблучний Спас означає настання осені і перетворення природи. Прийнято вважати, що ночі після Спаса стають набагато холоднішими, від цього дня вже можуть починатися приморозки, а тому й кажуть: «Прийшов Спас, держи рукавиці про запас!».

Традиції та прикмети в день Яблучного Спаса

  • Щоб бути щасливим, потрібно пригостити яблуками з нового врожаю всіх рідних, близьких і коханих. Тільки після цього можна з’їсти яблучко самому.
  • Якщо цього дня на мед злітаються бджоли – оселя буде сповнена достатку.
  • Дівчата у свято Спаса просять у яблунь свіжості та вроди. Для цього юним красуням потрібно водити хороводи навколо дерева, вплітати листя з нього у вінки. А якщо зробити спеціальний гребінь з яблуні й розчесати ним волосся на заході сонця, то воно стане густішим і сильнішим.
  • За погодою в Яблучний Спас визначають, якою буде майбутня осінь. Якщо весь день йдуть дощі – осінь теж буде мокрою, сухий же день обіцяє осінь без опадів. А ось ясна сонячна погода пророкує сувору зиму.

Щоб привітати всіх з Яблучним спасом та показати свої вироби на захід завітали місцеві  майстри - Л.А. Шпетна, Лариса Андріївна  в'яже гачком від самого дитинства, а не так давно  вирішила перетворити улюблене хобі на власний невеличкий бізнес. В'язання гачком завжди залишалося модним і користувалося популярністю. А зараз, коли повернулася мода на ручну роботу – хенд-мейд, рукоділля, як ніколи, актуально – говорить майстриня.
Зв'язати гачком можна безліч всього: стильний одяг, речі для затишку вашого будинку (пледи, занавіски, серветки, килимки…), іграшки і навіть взуття; її доповнюють в'язання спицями, надаючи одязі ажурну легкість. Важливо відзначити, що майже всі такі вироби не виходять з моди.

 

Вміючи робити щось своїми руками кожна жінка отримує можливість підзаробити. Так говорить  Крипченко Раїса Григорівна. Прикраси, які  створює Раїса Григорівна з бісеру, дарують приємні емоції людям, вона не може й дня прожити без голки та різноколірних подружок-намистинок. Бісер — чарівний матеріал, здатності його безмежні, з його допомогою можна створювати дивовижні прикраси. З цими прикрасами можна сформувати будь-який жіночий образ — романтичний і діловий, вінтажний і cучасний. “Я ніколи не нав’язую людині свої вироби. Вважаю, що це зайве. Бо для мене не головне — продати роботу, а подарувати радість, поділитися частинкою тих відчуттів, які маю сама”.

Саморобні м'які іграшки - це улюблені вироби у майстрів hand-made. І якщо всього кілька років тому найбільшою популярністю користувалися вироби, виконані за викрійками, то сьогодні майстриня знаходять нові матеріали для виготовлення таких іграшок. Використовується все: помпони, мішковина, а іноді навіть колготки. Зворушливі малюки, рожевощокі пупси, веселі гноми і янголята - ляльки з колготок бувають найрізноманітнішими. Такі вироби були презентовані на заході від майстрині Поети Світлани Миколаївни.

Шкіряних справ майстер – Левун Сергій Іванович, варвинчанин  власноруч виготовляє ексклюзивні речі .

Виготовлення речей власними руками – справа не із легких, одних умінь мало. Такі вироби можна повністю назвати душевними, адже без перебільшень, хенд-мейд – це уміння втілити усю душевну енергію у свій витвір. А коли йде мова про вироби з натуральної шкіри – то й поготів. Шкіра – дуже «вибаглива дама». «Маю гаманці, ключниці, сумки, ремені,  візитниці, чохли для телефонів й інше. Найчастіше у мене замовляють гаманці та ремені.»

 Отже - У чому переваги такого бізнесу, як заняття рукоділлям на дому?

Відсутність прив’язки до робочого місця і зобов’язань перед будь-ким.
Великий вибір видів рукодільного майстерності, серед яких можна вибрати найбільш підходящий варіант.
Попит і досить висока ціна виробів ручної роботи.

Займайся хобі і багатій.

 

За інформацією Варвинської районної філії

Чернігівського обласного центру зайнятості



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь