A A A K K K
для людей із порушенням зору
Варвинська селищна рада
Чернігівської області

Варвинська ОТГ: час, обставини, події, люди…

Дата: 22.09.2020 16:03
Кількість переглядів: 1107

25 грудня 2017 року відбулись  місцеві вибори, в результаті яких було створено Варвинську ОТГ (8,5 тис населення, до якої увійшли села: Калиновиця, Леляки, Воскресенське, Григорівщина, Сіряківщина, Булавівщина з  адміністративним центром -  смт Варва).

5 січня 2018 року І сесія 7 скликання затвердила результати виборів, призначено заступників голови та апарат селищної ради.

***

Невелике, живописне селище Варва зустрічає гостей поєднанням історичної символіки та ландшафтно-дизайнерських композицій… Відвідувачам  кидається в очі вказівник із зазначенням місцезнаходження малої батьківщини велета національної думки й слова, вченого-історика, славіста, етнографа, книговидавця ХІХ століття Осипа Бодянського, вулиця з його ім’ям, пам’ятний знак на Центральній площі  та борд в парку Слави є яскравим свідченням любові варвинців до історії рідного краю…

Центральна площа селища притягує погляд та дивує різноманіттям квітів та малих архітектурних форм…  Квіти скрізь: у вазонах, на імпровізованих конструкціях,   підвісках,  опорах, на стилізованій нафтовій вежі  посеред площі, яка  уособлює  Варву як нафтовицький район України…

Варвинська земля  –  літописно-історичний  край

Літописна згадка про чудовий край над мальовничою  Удай-рікою  сягає сивої давнини і торкається 1079 року, коли під стародавньою фортецею Варин, залишки якої збереглися й донині на Демидковій горі, київський князь Володимир розгромив половців…

***

         1709-го року на території Варвинщини перебували шведські війська.  Народна мудрість  не обійшла увагою ці ратні події, залишивши  багато легенд: про ікону Перекопівської Божої Матері, про золото Мазепи, про підземні ходи тощо.

***

Варва є малою батьківщиною відомого вченого ХІХ століття Осипа Бодянського, який  в юності разом зі своїм братом Федором зібрав та записав шість тисяч  українських народних пісень і   розповідей, а коли став відомим ученим,   професором Московського університету і отримав  доступ до університетської друкарні,  безкоштовно друкував  українським науковцям  їх  твори, літописи й трактати, внісши вагомий вклад у розвиток української науково-історичної думки.

***

В ніч з 26 на 27 лютого 1943 року в райцентрі  відбулось Лютневе  антинацистське повстання, яких було лише два на всю  територію окупованої  України: у Варві Чернігівської та   Павлограді Дніпропетровської областей.

***

У 60-і роки Варва та Варвинщина стали центром видобутку нафти й газу. З усіх кінців колишнього Союзу  їхали сюди нафтовики, щоб розпочати видобуток чорного «золота» на Варвинській землі, збудувати  нафтостабілізаційний та газопереробний заводи,  прославивши   наш рідний Приудайський   край  на всю  Україну.

Соціально-економічні здобутки

За час існування Варвинської ОТГ (2018-2020 роки) здійснено наступне:

  • поповнено матеріально-технічну базу  навчальних закладів  і закладів культури ОТГ;
  • придбано кілька одиниць техніки для комунального підприємства «Господар»;
  • розчищено русло річки Удай у районі зони відпочинку «Піски»;
  • встановлено декілька спортивних і дитячих ігрових майданчиків;
  • здійснено поновлення освітлення в  мікрорайонах «Нафтовик», «Сад», «Аеродромний», у парку Слави та сквері «Казкове містечко»;
  • проведено  поточний ремонт обох закладів загальної середньої освіти, закладів дошкільної освіти та встановлено там систему блискавкозахисту;
  • придбано квартири дитині-сироті, багатодітній родині та лікарю-інфекціоністу;
  • здійснено реконструкцію каналізаційних очисних споруд;
  • проведено  поточний та поточний середній ремонт твердого покриття основних вулиць ОТГ;
  • відкрито Інклюзивно-ресурсний центр і здійснено поточний ремонт приміщення;
  • встановлено міні-поле зі штучним покриттям на центральному стадіоні «Юність»;
  • проведено реконструкцію централізованої системи водопостачання  по вул. Шевченка в смт Варва, здійснено будівництво каналізаційно-насосної станції;
  • здійснено ремонт дахів готелю та Будинку культури;
  • придбано кілька десятків євроконтейнерів для вивозу твердих побутових відходів;
  • встановлено відеоспостереження на центральних вулицях Варви;
  • здійснено облаштування зони відпочинку «Магнітка» в урочищі «Сухий яр»;
  • встановлено фотозону «Українська садиба» в сквері «Казкове містечко»;
  • виділено та освоєно бл. 500 тис грн для боротьби з коронавірусом тощо.

 Покращення умов життя в селах Варвинської ОТГ

В селах обєднаної  громади також були  докорінно  покращені умови проживання жителів:

  • здійснено реконструкцію зовнішнього освітлення;
  • відремонтовано тверде покриття на основних вулицях сіл;
  • організовано вивіз твердих побутових відходів;
  • встановлено культурно-відпочинкові конструкції  в селах Калиновиця та Леляки;
  • облаштовано зону відпочинку на пляжі р. Удай у с. Леляки;
  • підтримувався благоустрій в усіх населених пунктах ОТГ.

 

           Культурно-розмаїті родзинки Варвинської ОТГ

Кожен населений пункт, як і кожна людина,  мають  власну неповторність та оригінальність, адже тоді й лише тоді село, містечко чи місто будуть цікавими для мешканців, відвідувачів та   гостей. 

Варва досить  далеко розташована від обласного центру та столиці України і коли все ж таки  до нас заїжджають кореспонденти, то вони, за звичай, з цікавістю запитують: «А що у вас є таке, чого немає ніде?...» Почувши таке запитання,   я трішки  ніяковіла у відповідь, виправдовуючись,  а потім вирішила  створити щось  нове, оригінальне  та  вдосконалити раніше зроблене…

Тож, знайомтесь: алея Слави в парку Слави.

 У центрі великого парку розташована анфілада памятників і  памятних знаків. За час існування ОТГ туди успішно додано ще кілька і вони уособлюють найрізноманітніші сторони вітчизняної історії: зроблено реконструкцію обеліску Слави; спільними зусиллями працівників РДА та Гнідинцівської сільської ради зведено  пам’ятник учасникам АТО/ООС; з допомогою спонсорів встановлено пам’ятний знак  ліквідаторам аварії на ЧАЕС, пам’ятник воїнам-інтернаціоналістам та пам’ятний Хрест на відзначення голодомору в Україні.

2013-го року на алеї Слави вмонтовано  дванадцять величезних бордів із портретами та біографіями найвизначніших діячів Варви та Варвинщини, серед яких поєднуються    визначні особистості минулого і наші прославлені земляки, які на початок  нинішнього століття жили й працювали на Варвинщині.

Місце реєстрації урочистих подій  розташоване в сквері з мальовничою назвою: «Казкове містечко», що в центрі селища.

Прикрашають його кілька чудових білосніжних альтанок, арковий вхід, у центрі майданчика  загадково дзюркотить фонтанчик та духмяно пахнуть  квіти… Тут часто молодята реєструють шлюби, залишаючи на щастя замочки на одній з арок. Для молоді місце реєстрації урочистих подій стало найулюбленішим місцем. Вони часто засиджуються тут аж до ранку.

Фотозона «Українська садиба» також розташована в сквері «Казкове містечко»

Українська минувшина є тим обєднуючим фактором, довкола якого консолідується український народ. Стилізовану українську  садибу  в основному  відвідують батьки з дітьми, щоб сфотографуватись на фоні  селянської  хати або  хліва, посидіти на возі з гарбузами  поруч із хазяйкою чи хазяїном, які  їдуть на ярмарок. Тут можна доторкнутися  до дуплянок із бджолами чи погладити цуцика при вході… Тож, ласкаво просимо до української садиби!

Алея зірок на Центральній площі селища

2001-го року я проходила стажування в США (Північноарізонський університет, штат Арізона) і там вперше побачила алею зірок, через яку пройшла. Мене до глибини душі вразила ця ідея та  її реалізація. На мармурових плитах, по яких ходять люди,  вмонтовано зірки з викарбуваними  на них іменами і прізвищами найвизначніших синів і дочок Америки. Правда, мене до глибини душі збентежив  дизайнерський задум: люди проходили через надписи, наступаючи на них…

 В Україні так діяти   не прийнято і я вкрай здивувалась   і збентежилась. Проте,  добре подумавши,  вирішила, що, можливо, коли людина йде, вона дивиться собі під ноги, і проходячи через надписи, вона таким чином запамятовує імена тих, кого викарбовано  на мармурі…

Ставши селищним головою, я вирішила й собі зробити щось подібне. Тож, кілька років тому, на підвищенні Центральної площі було встановлено алею зірок з іменами прославлених діячів Варви та Варвинщини, які відійшли в минуле, і тих, хто прикрашає своєю діяльністю Варвинську землю…

 

Варвинська ОТГ на порозі змін

 

Після об’єднання в єдину ОТГ  керівництву громади необхідно вивчити   громадську думку, особливо  мешканців сіл майбутньої громади, та проблеми, які назріли,   і поетапно їх вирішувати. адже багато питань соціально-економічного та культурного  розвитку потребують невідкладного вирішення.

Сподіваюсь, що спільними зусиллями керівництва  ОТГ, членів виконавчого комітету та депутатського корпусу з допомогою  працівників комунального підприємства «Господар»  вдасться втілити в життя стратегію розвитку  майбутньої громади.

А наразі   команда селищної ради  продовжує надавати допомогу кожному мешканцю Варвинської громади, хто цього потребує, та  продовжує  працювати над виконанням Плану (Програми) соціально-економічного розвитку.

Ми  намагаємось розбудовувати громаду, щоб із часом вона  набрала нових прекрасних обрисів; щоб кожен із нас міг пишатися тим, що живе на живописній Варвинській землі  і своїми руками робить її красивішою, справжнім європейським містечком.

Валентина Саверська-Лихошва, Варвинський селищний голова
Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь