A A A K K K
для людей із порушенням зору
Варвинська селищна рада
Чернігівської області

Першими в області бути не просто...

Дата: 06.11.2020 08:38
Кількість переглядів: 471

Першими в області бути не просто… Для боротьби з таким явищем як соціальне сирітство, давно вже започатковані такі форми сімейного виховання, як усиновлення, опіка, піклування, а також, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу.

Але розвиток соціальної сфери в країні не стоїть на місці і як результат – можливість надання нової соціальної послуги з патронату. Із серпня 2017 року у Варвинському районі функціонує патронатна сім’я, створена на базі сім’ї Роговських із с. Антонівка.

Подружжя Роговських були першими в області, хто пройшов навчання та отримав право надавати послугу з патронату.

За цей час в ній перебувало троє дітей, з трьох різних сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах.

Лідія та Віктор Роговські - добре відомі педагоги у Варвинському районі, мають вищу освіту та значний педагогічний стаж.

Кожен з них, у свій час, працював директором Антонівської ЗОШ І-ІІІ ст. Обоє вийшли на пільгову пенсію за вислугою років.

Під час прийняття рішення про створення патронатної сім’ї подружжя керувалося прагненням полегшити складну долю дітей, які цього потребують.

Особливістю сім’ї Роговських є не лише обізнаність у соціально-гуманітарній сфері, але й активна життєва позиція та небайдужість до долі дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

До того ж, Лідія Василівна працюючи фахівцем із соціальної роботи, щодня допомає дорослим вирішувати проблеми, щоб сім’ї, в яких виховуються діти, змогли без втрат пережити складний період в житті.

Ми поцікавилися у подружжя про деякі моменти функціонування патронатної родини.

Вікторе Володимировичу, хто може стати патронатними вихователям:

- По перше, патронатним вихователем може стати будь-хто за професією, але з обов’язковою умовою: позитивним досвідом виховання власних дітей. І, за умови проходження успішного навчання. Те, що ми вчителі – випадковість.

Під час проходження курсів ми познайомилися із людьми найрізноманітніших професій:

рієлтер, будівельник, банкір. І не лише подружні пари мали намір стати патронатною сім’єю, були також мати і син… Зі всіма, хто отримав «добро» на створення патронату, ми підтримували стосунки і це була ніби група взаємопідтримки.

- По друге, зрозуміло, що виховувати дітей - це великий труд, але боятися не потрібно.

Якщо Вам дали дозвіл на створення патронату, то Ви - достойні. Інакше Вас до цієї роботи ніхто не допустить. Загалом, Віктор Васильович із захопленням згадує період навчання у м. Києві: - Спілкування із лекторами-психологами та самими кандидатами було, як перезавантаження життєвих позицій і новий досвід. Та оскільки, ми були першими в області, то «нас вивчали і навчали» дуже прискіпливо…

Виходячи із отриманого досвіду виховання трьох дітей у Вашій патронатній сім’ї, якими позитивними моментами Ви б могли поділитися: - Через місяць після влаштування до нашого патронату першої дитини, ми з дружиною їхали якось у громадському транспорті і кондуктор, впізнавши хлопчика, постійно на нас поглядала і повторювала: «Этого не может быть, этого не может быть».

Як виявилося, жінка була свідком, як дитина неодноразово їздила зі своєю біологічною мамою цією ж маршруткою. Вона була вражена змінами поведінки та зовнішнього вигляду дитини.

Для мене це була найкраща оцінка нашої з дружиною діяльності. І головне, що подальша доля всіх наших вихованців склалася благополучно.

Після перебування у нашій родині, двоє, влаштовані у прийомні сім’ї, а один - у сім’ю опікунів. Що б Ви побажали людям, які мають намір стати патронатними вихователями?

- Оскільки одна дитина може бути у патронаті до 6 місяців, тому доречно ставитися до періоду перебування дитини у Вашій сім’ї, як до роботи.

Патронатний вихователь та його помічник це не мама і тато: дитина повинна розуміти, що вона тут тимчасово, а Ваше головне завдання – задоволення її базових потреб. І, звичайно, треба запасатися терпінням, адже, влаштована дитина може Вам просто не подобатися.

Але ж це не іграшка, віддати її не можна! Тому Ваше терпіння до особливостей дитини і розуміння того, що головне завдання – забезпечити їй належний догляд та безпечні умови, повинні переважати будь-які роздратування. Загалом, станом на 01.10.2020 року, в Чернігівській області функціонує 11 патронатних сімей, всього по Україні їх - 139, в них перебуває 710 дітей.

Сьогодні патронат є альтернативою центрам соціально-психологічної реабілітації та інтернатам. Діяльність сімей патронатних вихователів дає можливість батькам дітей, яких тимчасово опікують патронатні вихователі, вирішити свої життєві проблеми і не допустити позбавлення батьківських прав.

За детальною інформацією щодо створення патронатних сімей, звертайтеся до Варвинського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою: смт Варва, вул. Шевченка, 42, тел. 2-11-05.

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь