A A A K K K
для людей із порушенням зору
Варвинська селищна рада
Чернігівської області

Як приєднатися до газових мереж?

Дата: 30.03.2021 15:46
Кількість переглядів: 2823

Якщо вам потрібно газифікувати будинок чи підприємство, збудувати внутрішньобудинкові мережі та підібрати обладнання для опалення, то необхідно звернутися до 104.ua Клієнтського простору. Написати заяву у Персонального менеджера, який надалі контролюватиме усі етапи підключення і допоможе підібрати газове обладнання. Окрім заяви, потрібно надати пакет документів.

Документи, які необхідно надати побутовим споживачам:

  • копії документів які посвідчують фізичну особу або її представника;
  • довідка про реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • копії документів про визначення права власності (користування) об’єкта газоспоживання (об’єкта містобудування, земельної ділянки);
  • графічний план земельної ділянки, або ситуаційний план (схема) місцезнаходження земельної ділянки замовника із визначенням її меж;
  • копія належним чином оформленої довіреності представника замовника (за потреби);
  • копії паспортів газових приладів (пристроїв), із зазначенням технічних характеристик

 

Документи, які необхідно надати юридичним особам та ФОП:

  • копії свідоцтва про державну реєстрацію та/або витяг з державного реєстру;
  • довідка про взяття на облік або реєстрацію у ДФС відповідно до вимог Податкового кодексу України;
  • копії документів про визначення права власності (користування) об’єкта газоспоживання (об’єкта містобудування, земельної ділянки);
  • графічний план земельної ділянки, або ситуаційний план (схема) місцезнаходження земельної ділянки замовника із визначенням її меж;
  • копія належним чином оформленої довіреності представника замовника (за потреби);
  • копії паспортів газових приладів (пристроїв), із зазначенням технічних характеристик;
  • свідоцтво про реєстрацію платника податку на додану вартість та/або свідоцтво про сплату єдиного податку

 

  • Послуга приєднання – доступна усім!

Послуга приєднання – доступна усім. Живете ви у місті або у приватному секторі. Єдине, що має значення – відстань до газопровода та потужність споживання. Потужність - це максимальний об’єм використання газу усіма наявними газовими приладами. Простіше кажучи, який обсяг газу може споживати домогосподарство або підприємство, якщо увімкне усі газові прилади – це і є потужність. Для цього до підключення необхідно надати паспорти газового обладнання, яке планується встановити.

Ці ж фактори і впливають на швидкість та вартість приєднання.

Якщо потужність газоспоживання не перевищує 16 куб.м/год., а відстань до місця приєднання по прямій лінії не перевищує 25 метрів у сільській та 10 метрів у міській місцевості – ви можете скористатись послугою стандартного приєднання. Строк такого приєднання - до 90 днів, вартість у кожному регіоні фіксована, її визначено постановою НКРЕКП.

Якщо маєте інші параметри  - Вам підійде нестандартне приєднання. Строк і вартість тут будуть індивідуальними, залежно від технічних умов реалізації проекту.

Підключення об`єкта замовника до газових мереж складається з двох етапів: будівництва зовнішніх і внутрішніх мереж газопостачання.

Газові мережі зовнішнього газопостачання – це газові мережі від місця забезпечення потужності до місця/точки приєднання об'єкта або земельної ділянки замовника. Простіше кажучи, зовнішні мережі – це відрізок труби від газопроводу, до якого під’єднується споживач, до лічильника домогосподарства.

Газові мережі внутрішнього газопостачання - газові мережі від місця/точки приєднання об'єкта або земельної ділянки замовника до його газових приладів (пристроїв) включно або до системи газоспоживання третіх осіб (замовників, споживачів). Це мережі, які йдуть від лічильника до газових приладів.

 

  • Етапи та особливості будівництва зовнішніх мереж газопостачання.

Кожен клієнт з поданням заяви про приєднання має визначитися з обладнанням, яке планує використовувати. Персональний менеджер у 104.ua Клієнтському просторі допоможе розрахувати необхідну потужність споживання газу та навантаження на газорозподільні мережі, здійснити індивідуальний підбір газового обладнання.

Будівництво зовнішніх мереж газопостачання включає наступні етапи:

  • Отримання технічних умов – вихідні дані для проектування мереж зовнішнього та внутрішнього газопостачання;
  • Проектування зовнішніх мереж газопостачання (від місця забезпечення потужності до точки приєднання з внутрішніми газовими мережами);
  • Монтаж зовнішніх мереж газопостачання;
  • Введення в експлуатацію зовнішніх мереж газопостачання;
  • Пуск газу у зовнішні мережі газопостачання.

Краще замовити у оператора ГРМ відразу весь комплекс робіт з будівництва мереж зовнішнього та внутрішнього газопостачання. Таким чином, ви знатимете скільки коштів та часу знадобиться на газифікацію вашого об’єкта.

Якщо клієнт замовляє у комплексі будівництво зовнішніх та внутрішніх мереж газопостачання, проектування та монтаж зовнішніх мереж газопостачання відбувається одночасно з проектуванням та монтажем мереж внутрішнього газопостачання. Це значно скорочує терміни газифікації вашої оселі, адже фахівці здійснюють усі роботи паралельно.

 

Коли зовнішні та внутрішні мережі збудовані, клієнт підписує в 104.ua Клієнтському просторі Договір на розподіл. Після чого, здійснюється пуск газу і клієнт може ним користуватись.

 

 

  • Етапи та особливості будівництва внутрішніх мереж газопостачання

Для проектування і будівництва мереж внутрішнього газопостачання необхідно здійснити кваліфікований підбір газового обладнання та його потужності. Це вам допоможе зробити Персональний менеджер.

Основні етапи робіт з будівництва мереж внутрішнього газопостачання:

  • Проектно-кошторисні роботи виконуються відповідно до визначених в технічних умовах на приєднання вихідних даних для проектування газових мереж внутрішнього газопостачання;
  • Будівельно-монтажні роботи;
  • Введення в експлуатацію газових мереж внутрішнього газопостачання;
  • Пуск газу у внутрішні мережі газопостачання – передбачає 100% будівельну готовність і підключення встановленого газового обладнання до мереж внутрішнього газопостачання. Здійснюється Оператором ГРМ протягом п’яти робочих днів у міській місцевості та десяти робочих днів у сільській місцевості за умови укладання договору розподілу природного газу.

Розводки опалення може не бути, але обладнання має бути встановлено і підключено. Тому що перевіряється герметичність системи, фіксується відсутність витоку газу - клієнт може споживати газ безпечно.

 

  • З яких матеріалів будуються газові мережі клієнта?

По розташуванню відносно поверхні землі газопроводи поділяють на підземні та надземні. Залежно від технічних умов об'єкта, обираються матеріали для здійснення будівельних робіт. Персональні менеджери готові надати вичерпну інформацію про види матеріалів та їх характеристики і, враховуючи пріоритети клієнта, визначити з яких труб будувати газові мережі.

Металеві труби. Основною перевагою є стійкість до механічних пошкоджень. Недолік – низька антикорозійна стійкість (схильні до впливу блукаючих струмів) та невеликий термін експлуатації без ремонту і реконструкції. Для металевих газопроводів потрібно робити електрохімічний захист: встановлювати протектори, або станції катодного захисту. У сталевого газопроводу термін експлуатації без ремонту і реконструкцій становить ≈ 25 років. Металеві труби використовуються якщо газопровід необхідно прокладати у складних інженерно-геологічних умовах (підроблюванні території і сейсмічні райони) тобто там де запасу міцності поліетиленових труб буде недостатньо або якщо газопровід належить до газопроводів  високого тиску 1 категорії.

Поліетиленові труби почали використовувати ще у кінці 80-х років. Не потребують електрохімічного захисту. Термін експлуатації - мінімум 50 років. Мають обмеження по тиску. Можуть використовуватися тільки для будівництва газопроводів низького, середнього тиску і високого тиску 2 категорії. Приватні домоволодіння це якраз і є об'єкти низького і середнього тиску, тому поліетиленові труби вітчизняного виробника для монтажу підземних газопроводів тут широко використовується. Недолік поліетилену – низька стійкість до механічних пошкоджень.

Для мереж внутрішніх систем теплопостачання найчастіше використовуються пластикові труби: пропілен або поліетилен. В основному використовують або зшитий поліетилен (дуже міцний і підготовлений для прийняття високих температур у систему опалення) - PEX - мінімум схильний до коефіцієнтів лінійного розширення, подовження, у процесі експлуатації. Використовується для монтажу мереж теплопостачання (наприклад: тепла підлога).

 

Поліпропіленові труби для мереж теплопостачання мають велику товщину стінки, прошарок алюмінію або мінеральних добавок (наприклад: прошарок базальту). Труби з таких матеріалів можна монтувати у стіни. Система опалення може бути виконана також зі сталевих або мідних труб. Різниця у ціні і зносостійкості.  Мідь як правило використовують у заміських будинках,  у яких взимку з метою економії, для того, щоб не включати котел, у систему заливають антифриз. Поліетиленові труби не дуже «люблять» антифриз, а мідь витримує всі ці сполуки без проблем.

 

  • Як підібрати та де купити «розумне» газове обладнання?

Персональний менеджер,  допоможе здійснити індивідуальний підбір ефективного обладнання. Завдяки своїм фізичним властивостям і автоматизованій доставці, природний газ у поєднанні з сучасним обладнанням, забезпечує високоефективне споживання енергії:

  • технології спалювання природного газу дозволяють отримувати тепло енергоефективним способом з коефіцієнтом корисної дії від 0,9 до 1,12;
  • використання енергії природного газу можна повністю автоматизувати, залежно від температури повітря, дня тижня і часу доби, що забезпечує раціональне споживання енергії і високий рівень комфорту.

При підборі газового обладнання для опалення та гарячого водопостачання необхідно врахувати:

  • Систему опалення (поверхнева, радіаторна, повітряна);
  • Матеріал теплових мереж;
  • Загальну опалювальну площу;
  • Тепловтрати (вентиляція, вікна, двері, утеплення стін, стелі будинку та матеріали з яких збудовано будинок);
  • Кількість постійно проживаючих мешканців;
  • Добові витрати гарячої води одним мешканцем (л/доб);
  • Бажана температура гарячої води (30-45 °С);

Потужність обладнання має відповідати потребам споживання газу. Якщо споживча потужність мала – немає сенсу ставити потужне обладнання і навпаки. Надавати перевагу краще обладнанню від провідних виробників, експлуатаційний термін якого становить не менше 10 років та здійснюють гарантійне сервісне обслуговування.

Для тривалої експлуатації котла, потрібно дбати про вчасне технічне обслуговування. Проводити регламентні роботи мінімум 1 раз на рік. Є низка ознак, що котел потрібує допомоги. Наприклад, він почав зменшувати задану температуру нагріву води. Це може бути ознакою того, що сопла горілки підтягнули побутовий пил. Відбувається неправильне згорання газу: «жовті язики» газу сигналізують про те, що в горілці відбувається неправильне змішування газу і повітря. Для правильного згорання 1 м куб газу потрібно 10 кубів повітря. Тобто, для повноти згоряння природного газу необхідно забезпечити надходження у приміщення достатньої кількості повітря - відчинивши кватирку у вікні або відкривши вікно на провітрювання. Для газового обладнання димохідного типу у приміщенні, де вони експлуатуються повинно бути облаштовані димові та вентиляційні канали.

Якщо котел почав голосніше працювати, з’явилися нехарактерні звуки. Можливою причиною може стати засмічення теплообмінника.

Так само і з радіаторами. Буває, що верхня їх частина холодна, а низ теплий. В такому випадку потрібно перевірити циркуляцію теплоносія і роботу насосу. Однозначно потрібно здійснити сервісне обслуговування – викликати спеціаліста, щоб обладнання не вийшло у аварійний режим.

Для того, щоб газове обладнання працювало як єдина «розумна» система, потрібно встановити додаткові автоматизовані системи. Наприклад, пристрій дистанційної передачі даних – модем. Для уникнення аварійної газової ситуації - встановлюється клапан-відсікач і сигналізатор газу. Сучасні котли обладнані Wi-Fi модулями. Якщо споживач підписав договір на сервісне обслуговування з оператором ГРМ, при виникненні помилки у роботі, котел подає сигнал оператору сервісного центру з зазначенням коду помилки. Це дозволяє спеціалістам з сервісу, своєчасно зреагувати і запобігти можливим негативним наслідкам.

 

  • Який лічильник обрати?

Підбір вузла обліку залежить від підбору газового обладнання. Залежно від потужності: за мінімальним і максимальним значенням. Мінімальне споживання – це, коли наприклад, на плиті горить одна конфорка, лічильник повинен фіксувати це мінімальне споживання газу. Або ж максимальну межу - коли у будинку включено усе газове обладнання. При виборі лічильника потрібно керуватися максимальною потужністю всього обладнання.

 

Співвідношення характеристик об’єктів газоспоживання

Площа опалювальних приміщень, м²

Потужність опалювального обладнання, кВт

Максимальний обсяг споживаного природного газу, м3/год

Обсяг споживаного природного газу, м3/рік

Оптимальний типорозмір лічильника природного газу

50

5

0,8

1400

G1,6

100

13

1,5

2500

G1,6

200

25

3,0

4700

G2,5

350

44

5,3

7400

G4,0

 

  • Як PH-води впливає на роботу котла?

Обираючи котел, необхідно враховувати не лише споживчу потужність та технічні характеристики газової системи. Персональні менеджери радять для надійного використання нового обладнання, зважати на регіональні властивості водопровідної води. В Україні є міста з високою жорсткістю води, що впливає на швидку появу вапняних відкладень у теплових мережах та у котлах. Як правило, така проблема поширена в усіх містах, які забезпечуються водою з річки Дніпро.

 

Фахівці мають зважувати на цей фактор. Аби забезпечити безперебійну роботу системи, підбирають спеціальні фільтри, систему пом'якшення. Крім звичайних вугільних фільтрів, які вловлюють механічні домішки у воді, бруд, встановлюється спеціальний соляний фільтр, який пом'якшує воду.

 

Поширеним є застосовування алюмінієвих теплообмінників, які дуже схильні до вапняного впливу, корозії і тому швидко виходять з ладу.

 

Вода з високим рівнем PH – характерна для Полтави і міст, водопостачання яких відбувається з басейну Дніпра. Тут найкраще встановлювати газове обладнання, теплообмінники якого виконані з нержавіючої сталі або міді і надавати перевагу котлам з роздільними теплообмінниками.

 

  • Газ «під ключ»: комплексна послуга для тих, хто прагне заощадити гроші і час

 

Приєднання до газової мережі – складний технологічний процес, який варто довірити фахівцям. Комфортне споживання газу залежить від якості робіт з будівництва зовнішніх та внутрішніх газових мереж, індивідуального підбору газового обладнання.

 

Замовити послугу газифікації «під ключ» можна у всіх 104. ua Клієнтських просторах.

 

Серед переваг комплексного підключення: синхронність виконання усіх процесів, експертний супровід, якісні матеріали та новітнє газове обладнання, що дозволить суттєво заощадити клієнту час та кошти під час газифікації об’єкта.

 

  • Чому варто довірити газифікацію Оператору ГРМ (облгазу)?
  • Облгази – ексклюзивно  надають послуги приєднання до газорозподільної системи. Більш як пів сторіччя ці компанії працюють з газовими мережами. Газорозподільні компанії є беззаперечними лідерами у наданні ліцензованої послуги з газифікації.
  • Досвід фахівців у поєднанні з новітніми технологіями дозволяють виконувати роботи будь-якого рівня складності. Працівники компанії, які будують газові мережі, проходять атестацію у спеціалізованих лабораторіях.

Усі співробітники, задіяні у будівництві газових мереж, підтверджують свою кваліфікацію щомісяця, адже газ не пробачає помилок.

  • Виключно сертифіковані матеріали. 100% матеріалів, які використовуються газовиками,  проходять вхідний контроль на підприємствах. Всі матеріали тестуються на відповідність  міжнародним стандартам якості.

 

Які переваги має газ як джерело енергії?

Кожен з нас хоче мати тепло і гарячу воду щодня. Безперебійно, незалежно від пори року. Будуючи будинок, або купуючи квартиру ми мріємо про затишок і комфорт. Звісно, обираємо джерело постачання енергії.

І тут, газ – неодмінний фаворит:

  • Економічно вигідний. Використання природного газу для опалення оселі дозволяє економити кошти. Опалення природним газом обійдеться вам мінімум вдвічі дешевше ніж опалення електрикою. Адже вартість одного кіловату енергії з газу 6,99 складає менше 70 копійок. Тоді як 1 кіловат електрики коштує майже 2 гривні.
  • Зручний. Газ постачається до будинку по трубах - це дуже зручно. Вам не треба турбуватись про те, що він закінчиться, як дрова або вугілля. На відміну від дров або пелет, його не потрібно спеціально заготовлювати «на зиму».
  • Надійний. Час від часу в наших будинках і квартирах з різних причин на деякий час зникає те чи інше благо цивілізації: вода - холодна чи гаряча, централізоване опалення, електрика. Газ – надійне паливо, адже газорозподільне підприємство забезпечує безперебійну доставку газу до вашої оселі.
  • Екологічний. З усіх викопних палив, використання природного газу заподіює найменшу шкоду довкіллю. При його згорянні виділяється на 60% менше парникових газів, аніж при згорянні вугілля чи мазуту. Крім того, немає тих шкідливих і токсичних речовин, які виділяються при згоранні інших видів палива - оксидів сірки, азоту та важких металів.
  • Ефективний. Газовий водонагрівач за той самий час нагріє вдвічі більше води, ніж електричний. А газова плита набагато швидше за електричну приготує чи підігріє їжу.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь