A A A K K K
для людей із порушенням зору
Варвинська селищна рада
Чернігівської області

Рішення не прийнято, загін благоустрою – на власний рахунок…

Дата: 28.09.2023 10:00
Кількість переглядів: 44

Фото без описуМинулого четверга, 21 вересня, відбулася чергова сесія селищної ради. Ще на її старті можна було прогнозувати: ухвалення рішень годі й очікувати, адже кворум був ризиковий – 16 обранців із 26, тоді як для прийняття рішення треба 14 голосів “за”. Варто було 2-3 депутатам стати в “принципову” позицію – “проти, утримався, не голосую, заходжу-виходжу із зали…”, як в більшості випадків практикує зазвичай місцева і не тільки опозиція, і результат буде передбачуваний. Вірніше, його не буде.

Відтак не набрали потрібних голосів зміни до програми благоустрою, за якими планували профінансувати прибирання вулиць на бл. 700 тис. грн до кінця року (нині загін благоустрою працює у складі КП, тому зросло податкове навантаження), більше 300 – на транспорті послуги тощо. Ні детальний звіт по договорах благоустрою за попередні 8 місяців, наданий депутатам до сесії, ні аргументи начальника віддлу ЖКГ О. Гмирі на засіданні комісії, нічим не зарадили. Того дня банкувала опозиція – і хисткі “хатки” рішень поваляли, і навиступалися.

Ці депутати, здавалось би, поборники економії бюджетних коштів, наполягали, що за новим законом про поводження з відходами на додачу до існуючого КП слід створити ще одне (штат, бюджет і т.д), яке займатиметься виключно сміттям.

Як повідомила селищний голова на щотижневій оперативній нараді невдовзі після сесії, результат неухвалених рішень щодо фінансування робіт з благоустрою не забарився: працівники, які щодня підтримують порядок у селищі, нині “відпочивають”. За власний рахунок. Рада ж збиратиметься на позачергове засідання.

Серед неухвалених рішень також і ті, що стосувалися упорядкування документації кладовищ у селищі (у селах прийнято); лише один голос врятував від фіаско рішення щодо сміттєзвалища у Озерянах, Журавка ж – не прийнято, що може потягнути за собою штрафні санкції. Знову ж таки, окремі обранці, зачепившись за вимоги нового законодавства, вважають що й для обслуговування сміттєзвалищ, кладовищ слід плодити нові спецорганізації. Рада ж має намір такі види діяльності узаконити для вже діючих КП.

На дофінансування різниці тарифів для КП “Господар” (бл. 700 тис. до завершення року, фактично рада доплачує підприємству замість споживачів) теж голосів забракло. Розгляд питання супроводжувався розлогим обговоренням, ініційованим “небайдужою громадськістю”. Лише окрема цитата з нього, як обмовка за Фрейдом: “…ми його доводимо до банкрутства”. Далі послідувало спільне голосне обурення комунальників у залі, мовляв, дзуськи, вони нині працюють навіть з деякою прибутковістю…

У земельному блоці знову готуються до торгів ділянки під гаражі за магазином “Маркетопт”. Свого часу надання “задармо” завершилося шкандалем, з аукціону теж ніхто не купив. Певно, цього разу охочі вже є.

Згадана сесія відкривалася спілкуванням із представниками Прилуцького райвідділу поліції – депутати хотіли знати, як ведеться пошук зниклих документів колишньої Озерянської сільради. Заступник начальника РВП Дмитро Крицький і начальник відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності Сергій Рой повідомили єдине: триває досудове розслідування, деталі кримінальної справи можуть розголошуватися лише за письмової згоди слідчого і в межах на його розсуд. Тож рада має звернутися з таким запитом додатково.

Досі триває слідство і щодо викрадення камер відеоспостереження, встановлених у громаді (це коли вкрали “сторожа”).

Принагідно вони повідомили, що з початку року по Варвинській громаді зареєстровано 125 кримінальних проваджень: 28 крадіжок, 16 шахрайств, 4 справи щодо ухилення від військового обов’язку тощо. Розкрито третину.

Не підтримано депутатами рішення про заборону продажу алкоголю військовослуж­бовцям, ініційоване обласною і районною владою – хтось нарікав, як продавцю важко визначити приналежність до такої категорії, якщо людина у цивільному одязі, інші говорили, що відмовити військовому у будь-якому проханні не змогли б.

Не дійшли згоди і у питанні вшанування борців за незалежність України – чи розпочинати загальний меморіал пам’ятників захисникам 1917-1921 років, ІІ Світової, нинішньої російсько-української війни, чи відмежуватися від радянського періоду. А от старт на встановлення меморіальної дошки А. Гончаренку – уродженцю Дащенок, керівнику славнозвісного бою під Крутами, було дано.

Змінами до програми соцекономрозвитку громади передбачається ремонт вул. Котляревського у Варві (бл. 1,5 млн грн), виготовлення ПКД на ремонт будівлі поліклініки (її передано “первинці”, документація -600 тис. грн), придбання дитячого майданчика для Озерян – 150 тис. грн.

Змінами до профільних програм та селищного бюджету передбачено додаткові видатки на ремонт приміщення і придбання обладнання для укриття у Варвинському ліцеї №2 (2,5 млн – переважно державна субвенція); 1 млн грн на придбання автівки-пікапа і обладнання для підрозділу ППО; по 500 тис. на ремонт укриття у колишньому готелі “Берізка” і приміщення Журавського СБК, на оплату газопостачання закладів культури, 80 тис. на допомоги пораненим воїнам і родинам загиблих.

Записала Є. Зима


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь