A A A K K K
для людей із порушенням зору
Варвинська селищна рада
Чернігівської області

Громаді доведеться утримувати лікувальне відділення

Дата: 06.11.2023 10:22
Кількість переглядів: 64

Фото без описуДнями у селищній раді відбулася нарада за участю керівництва громади і медзакладів, депутатів щодо проблем подальшого функціонування закладу вторинної ланки – КНП “Варвинська лікарня”, адже впродовж усіх років реформування заклад зазнає болісних етапів свого перетворення.

Як нагадала учасникам зустрічі селищний голова В. Саверська-Лихошва, Україна, слідуючи зарубіжним зразкам в організації галузі, на місцевому рівні в громадах розвиває сімейну медицину – первинний рівень, а вторинну, що має бути більш спеціалізованою й технологічною, концентрує на рівні міст й укрупнених районів – кластерів, у великих медзакладах, де є кращий кадровий потенціал, належне обладнання. Відтак такі невеликі лікарні, як наша, колишні районні, хоч і не закривають у процесі реформування галузі, проте ставлять у такі умови за пакетами фінансування від НСЗУ, котрі дедалі складніше виконати.

На жаль, втратив час на необхідну трасформацію до нових реалій і сам заклад, роками живучи на дофінансуванні громади – найвищому в області. Лише цього року, коли лікарня за показниками діяльності не змогла виплачувати працівникам гідну зарплатню, було суттєво покращено електронний облік наданих послуг, від якого безпосередньо залежить фінансування за пакетами медичних гарантій, залучено фахівців з інших медзакладів, аби оживити досі “непрацюючі” пакети. Як результат, фінансові показники лікарні суттєво покращилися і колектив вийшов на рівень оплати праці, передбачений для медиків урядовою постановою (20 тис. грн для лікаря і 13,5 – середній персонал), самостійно закуповують ліки і витратні матеріали. Громада ж фінансує ремонт основного корпусу лікарні.

Проте на майбутній рік перспектива для Варвинської лікарні однак досить напружена, інформувала загал директор І. Косенко-Ткач. В області визначено мережу спроможних закладів (за кількістю населення, лікарів, наявною матеріально-технічною базою), до якої колишні райлікарні не потрапили.

Доки тривала дискусія, чи доцільно переводити педіатричне відділення в основний корпус лікарні, з початку наступного року очікується ще більш непопулярний крок у реформуванні – такі відділення надалі зможуть функціонувати тільки на кластерному рівні (для нас це Прилуцька міська лікарня), зазначила вона. І питання не у недостатньому фінансуванні від громади, а у вимогах до рівня меддопомоги: достатня кількість педіатрів, як мінімум два, наявність анестезіологів тощо.

Якщо заклад надаватиме послуги, що не відповідатимуть нормативам, це “кримінал” для керівника. Саме якість послуг, що отримує пацієнт, а не утримання наявної структури і штату – така ідея реформування мережі медзакладів.

НСЗУ посилює вимоги і контроль за їх виконанням і для інших пакетів. Тому наступного року, найімовірніше, громаді доведеться брати на себе утримання терапевтичного відділення лікарні (потреба у коштах – 2,5 млн грн), інформував заступник селищного горлови О.Філоненко. Розглядається варіант облаштування на його базі лікувального відділення за принципом денного стаціонару, де буде передбачено і дитячу палату.

Цілодобове перебування пацієнтів передбачає ж паліативний пакет, який діє.

Депутати порушували питання необхідності вивчення реальних потреб варвинців у профільних лікарях (хірург, офтальмолог та ін.), утримання яких має взяти на себе громада, необхідності забезпечення стаціонару тощо.

Організувати соціальний рейс для сільчан громади по їх підвозу до кластерного закладу – пропозиція першого заступника голови В. Гармаша.

Наразі такі перспективи вимальовуються для місцевої лікарні, предметніша інформація буде після його контрактування на майбутній рік.

Записала Є. Зима


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь