A A A K K K
для людей із порушенням зору
Варвинська селищна рада
Чернігівської області

Варвинська лікарня отримала стаціонарний пакет на 2024-ий рік, для надання медичної допомоги дітям планує створити належні умови у центральному корпусі лікарні

Дата: 19.12.2023 19:03
Кількість переглядів: 66

Фото без описуСесія Варвинської селищної ради, що відбулася минулого четверга, 14 грудня, вкотре  розпочиналася дискусією довкола подальшого функціонування місцевої лікарні. Зокрема, бути його педіатричному відділенню окремим структурним підрозділом у окремому приміщенні, як наполягає лікар-ординатор І. Полонець, чи увійти до складу об’єднаного стаціонару, що розташовується у головному корпусі закладу – такі наразі плани адміністрації лікарні на чолі з в. о. директора І. Косенко-Ткач. Батьки пацієнтів педіатрії, присутні на сесії,  висловилися за те, щоб дитячий стаціонар залишався  відмежованим від дорослого.

Лікарня самостійно визначає свою організаційну структуру і напрямки діяльності – як раціональніше побудувати  роботу і  забезпечувати надання медичних послуг населенню, рада ж громади надає необхідну фінансову допомогу місцевій медицині, і ці суми – найбільші серед громад області, наголосила Варвинський селищний голова В. Саверська-Лихошва.

Вона зазначила, що не в компетенції ради закривати чи об’єднувати відділення. Фінансову допомогу закладу на 2024-ий рік передбачено у новому бюджеті громади, який пропонувався на ухвалення того дня, і як нею розпорядитися далі – КНП визначатиметься самостійно, законтрактувавши пакети від НСЗУ і побачивши власну фінансову перспективу. Якщо буде необхідність надавати додаткові кошти, громада шукатиме такі можливості. Бо всі  – від її керівництва до медиків і їх пацієнтів, зацікавлені у збереженні якнайповнішого спектру медичних послуг, які зможе надавати КНП на місцевому рівні, у реаліях реформування медицини.

 

І. Полонець назвала низку причин, за якими, на її думку, не може на законних підставах існувати не тільки її відділення, а й взагалі  контрактуватися  пакет стаціонарної допопомоги дорослим та дітям для Варвинської лікарні, і  запропонувала об’єднати лікарню з центром первинної медико-санітарної допопомоги (директор Л. Доля) й утримувати з бюджету громади.

Натомість І. Косенко-Ткач повідомила, що стаціонарний пакет державного фінансування на наступний рік вже законтрактовано. Нинішній адміністрації лікарні вдалося залучити до роботи лікарів, яких бракувало для пакета, а невдовзі у заклад на постійну роботу  прибуде лікар-анестезіолог з іншого регіону.  А от для функціонування відокремленого дитячого відділення, дійсно, бракує як дитячого анестезіолога, так і достатньої кількості педіатрів для цілодобового чергування.

Зберегти медичні послуги і дітям, і дорослим, в тому числі – цілодобовий стаціонар, працевлаштувати лікаря і середній медичний персонал дитячого відділення можливо, об’єднавши всі напрямки у спільне мікс-відділення, наполягає адміністрація КНП.

На занепокоєння батьків щодо спільного перебування пацієнтів – дорослих і дітей, щодо можливості отримувати консультації І. Полонець на амбулаторному прийомі, Ірина Миколаївна повідомила, що для дітей буде відведено необхідну кількість палат, окремий санвузол, для лікаря передбачено обладнаний кабінет для амбулаторного прийому, який нині навпаки ведеться   у дитячому стаціонарі – у порушення нормативів.

У головному корпусі діє приймальне відділення, укриття на випадок повітряних тривог, є всі можливості для надання допомоги, а 450 м.кв спільного відділення здатні забезпечити всі потреби. І нині, зважаючи на невелику кількість населеня громади, удосконалення методів і протоколів лікування, потужності лікарні більше задіюються, як денний стаціонар, наголошувала очільниця закладу.

Об’єднане відділення діятиме на першому поверсі, його буде розмежовано перегородками для різних лікувальних напрямків. Щоб забезпечити всі належні умови для дітей, їх батьків, для персоналу, рада готова надавати необхідну допомогу.

Як зазначив заступник селищного голови О. Філоненко, якщо  організовувати роботу окремого дитячого відділення, доведеться фінансувати більший штат, шукати тих фахівців, яких нині немає, щоб відповідати всім вимогам. Зарплата працівників буде меншою, аніж на державному фінансуванні. В будь-якому разі рада підтримає той варіант функціонування, який обере заклад.

У ході довготривалої дискусії на високих тонах  було винесено на загал численні внутрілікарняні конфлікти, як “аргументи” у хід пішли суми зарплат, хто і як виконує свою роботу тощо. На погрози лікаря: або відділення, або звільнюся, директор запитала: то Вам потрібні  діти чи шантаж?..  Запитувала й у батьків з “групи підтримки”: вам потрібні послуги для дітей чи приміщення?

Керівництво ради припинило цю “колотнечу”, певно,  єдино правильною рекомендацією: двом сторонам слід шукати порозуміння і компроміси у межах свого закладу і організувати його роботу так, аби домінували інтереси збереження лікарні на місцевому рівні, а не особисті амбіції.

Як буде організовано надання медичної допомоги – має визначатися безпосередньо заклад. Громада ж надасть необхідну допомогу, якої він потребуватиме, кошти для того передбачено – підвела риску дискусії В. Саверська-Лихошва.

Без однозначного запевнення саме від місцевої влади, що дитяче відділення діятиме в попередньому приміщенні, гості сесії залишили залу невдоволеними.

Згадана  груднева сесія була “бюджетною”. Яким він передбачається на 2024-ий рік, а також про  інші рішення, ухвалені на зібранні, – читайте  у друкованій газеті.

Записала Є. Зима, 

фото автора


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь