A A A K K K
для людей із порушенням зору
Варвинська селищна рада
Чернігівської області

Тарілка здорового харчування 

Дата: 01.04.2024 09:20
Кількість переглядів: 45

 Від того, що ми їмо залежить те, як ми виглядаємо, як себе почуваємо і в якому стані буде наше здоров’я в майбутньому. Останнім часом більшість українців живе в стресі через війну, а стрес або стимулює апетит, або прибирає його повністю. І перший, і другий варіант є не корисним для людини, тому зараз ми з допомогою порад Міністерства охорони здоров’я поговоримо про те, що потрібно їсти, щоб бути здоровим. 

Найперше на що варто звертати увагу– овочі, фрукти та ягоди обов’язково мають бути у вашій тарілці. 

Вживайте не менше 300 г овочів та 200 г фруктів і ягід на день. Найкраще додавати овочі до кожного прийому їжі — цілий овоч чи кілька ложок салату до страви. Бажано, щоби вони становили приблизно від чверті до третини вашого раціону. Максимально включайте в свій раціон капусту, огірки, листя салату та іншу зелень, цибулю, гарбуз, моркву та інші овочі. На перекус в першій половині дня можна з’їсти будь-які фрукти або ягоди.

Здорове харчування передбачає споживання м’яса птиці, телятини. Також 2–3 рази на тиждень бажано їсти рибні страви, хоч одну з них — з морської жирної риби.  Щодня варто з’їдати 1–2 яйця.
Намагайтеся вживати одну порцію (75 г) бобових і горіхів на добу — квасолю, горох, червону сочевицю та нут. Споживайте щодня дві столові ложки різноманітних несолоних та несолодких горіхів. Найбільша харчова цінність у волоських горіхах.

Надавайте перевагу цільнозерновим продуктам. Це вівсяна, гречана та пшенична каші, нешліфований рис, а також макарони з твердих сортів пшениці, цільнозерновий хліб та хлібці.

Намагайтеся  їсти нежирні і несолодкі молочні та кисломолочні продукти 2-3 рази на день. Наприклад, молоко, йогурт, кефір, твердий та кисломолочний сир, сметану. Кальцій, який міститься в них, засвоюється організмом найкраще. 

Вживайте достатню кількість води, пийте, коли відчуваєте спрагу, адже зневоднення – також небезпечний стан для здоров’я. Пам’ятайте, воду можна отримати не лише з рідин, але й із їжею (наприклад, з кавуна та шпината). Вживання калорійних, солодких напоїв, алкогольних варто виключити з раціону зовсім. 

Якщо все ж таки не вдається самостійно розібратися із тим, що і коли має лежати в тарілці, або вже є певні питання до свого самопочуття через неправильне харчування, то варто звернутися до лікаря. Насамперед, сімейний лікар має оцінити ситуацію, допомогти або перенаправити далі.

Нагадуємо, що в нашій області на території Варвинської, Срібнянської, Талалаївської громад працюють мобільні медичні команди, які щотижня виїздять у віддалені населені пункти і допомагають людям. 

У Варвинській громаді лікарі працюють щовівторка, в Талалаївській — щосереди,  Срібнянщина зустрічає лікарів кожного четверга.  

Записатися на прийом до лікаря мобільної медичної команди та отримати всю детальну інформацію щодо роботи ММК можна за телефоном у Талалаївській громаді +380995648152, у Варвинській громаді +380502096654, у Срібнянській громаді +380963841492.

Мобільні медичні команди працюють в межах проєкту «Інновації для подолання епідемії ВІЛ» за підтримки USAID. Напрям відновлення доступу населення Варвинської, Срібнянської та Талалаївської громад до медичних та психосоціальних послуг впроваджує благодійна організація «Чернігівська МЕРЕЖА».

Фото без опису
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь